Úvod Ostatné Drony Autonómny dron s ľudskou posádkou vzlietne po prvýkrát už toto leto

Autonómny dron s ľudskou posádkou vzlietne po prvýkrát už toto leto

0
Záber na nočný Dubaj. Miesto, odkiaľ odštartuje prvý komerčný let dronu s ľudskou posádkou

Pokiaľ už teraz plánujete letnú dovolenku a nie ste obmedzení prísnym rodinným rozpočtom, zamieriť by ste mohli do Dubaja. Uvidieť môžete premiérový let autonómneho dronu, schopného prenášať ľudských pasažierov. 

Nech to znie akokoľvek nepravdepodobne, faktom je, že sú tieto informácie v súlade s vyhlásením Mattar al-Tayer-a, výkonného riaditeľa Roads & Transport Authority. Ide o úrad pre dopravu v Spojených arabských emirátoch. Vyhlásenie padlo na globálnom fóre zatrešujúce vlády a vládne systémy, World Government Summit.

Mattar al-Tayer nebol príliš zhovorčivý, keďže neuviedol žiadne smerodajné podrobnosti. Nevieme, či bude autonómny dron schopný prevážať ľudí v ponuke na predaj alebo ako služba v rámci prenájmu.

dronu
Mattar al-Tayer © WGS

Dubaj je známy svojou dopravnou stratégiou, ktorá má do roku 2030 odľahčiť až štvrtinu všetkých vyťažených cestných ťahov v tejto lokalite. Autá nechcú z ciest odstrániť, ale zefektívniť ich prevádzku. Riešením majú byť plne autonómne vozidlá, ktoré sa budú po cestách premávať inteligentne. Autonómne kapacity by mohli doplniť aj lietajúce quadrokoptéry.

Dron

Prerastený dron vyrobila čínska spoločnosť Ehang 184, ktorá už túto koncepciu prezentovala. Na jedno nabitie dron preletí približne 50 kilometrov, a to s ľudskou posádkou, ktorá môže vážiť maximálne 99 kilogramov.

dron

Vzhľadom na maximálnu dovolenú hmotnosť pôjde o „sólovku“ a s priateľkou si teda romantický prelet nad nočným Dubajom neužijete. Iba ak by každý z dvojice letel vlastným dronom. Do kokpitu si budete môcť zobrať aj malú batožinu. Do nej si môžete uložiť napríklad smartfón Vertu, platinovú kartu alebo digitálny kľúč k bytu mrakodrapu Burdž Chalífa.

Let

Vôbec prvý let s ľudskou posádkou sa má uskutočniť už v júni tohto roka. Vy v podstate nebudete musieť urobiť nič, len nastúpiť. Celý let bude kontrolovaný z pozemného riadiaceho centra. Oceňujeme odvahu prvých dobrovoľníkov. Predsa len, ide o úplne nový spôsob osobnej dopravy.

Spoločnosť Ehang 184 predstavila autonómnu quadrokoptéru schopnú prevážať osoby ešte v minulom roku na januárovom podujatí CES. Spoločnosť následne obdržala povolenie na testovací let, ktorý sa odohral v auguste roku 2016 v americkej Nevade.

Tým to však skončilo. Federálny úrad pre civilné letectvo (FAA) zatiaľ nepovoľuje komerčnú prevádzku takýto zariadení na území USA. Uvidíme, ako sa zatiaľ silne futuristický spôsob dopravy osvedčí v Dubaji.