Úvod Zaujímavosti Platená verzia YouTube Red môže prísť tento rok do Európy. Má podstatné...

Platená verzia YouTube Red môže prísť tento rok do Európy. Má podstatné výhody

3

V Európe sa už dobre udomácnili služby Deezer, Spotify, Netflix a najnovšie aj Amazon Video Prime. Preto asi nikoho neprekvapí, že sa na tento trh bude orientovať aj platená verzia YouTube. 

Služba YouTube Red bola najskôr uvedená v USA pod názvom Music Key. V súčasnosti si ju mesačne platí približne 1,5 milióna používateľov, čo je oproti Netflixu (86 mil. predpl.) alebo Spotify (40 mil. predpl.) žalostne málo.

Väčšej používateľskej základni má pomôcť práve globálne rozšírenie dostupnosti. YouTube Red má množstvo nesporných výhod, ktoré by okamžite prijali mnohí.

Predstavte si, že budete na YouTube pozerať rôzne videá a ani pri jednom vás nebude otravovať reklama. Alebo ešte lepšie. Váš hudobný playlist si budete môcť prehrávať offline a dokonca aj na pozadí bez potreby mať otvorenú aplikáciu.

Európsky štart zatiaľ nemá konkrétny dátum ani obdobie. Ak pôjde všetko ako má, dočkať by sme sa mohli ešte v tomto roku. Google musí európske podmienky používania prerokovať s majiteľmi autorských práv obsahu ako aj s jeho vydavateľmi. Náš európsky trh je trochu špecifickejší ako ten americký.

Podobný scenár sme už videli pri službe Netflix. Jej obsah je v USA podstatne bohatší ako ten európsky, aj keď je pravdou, že priepasť sa zužuje. Cena YouTube Red? Objavila sa zatiaľ britská suma na úrovni 9,99 libier mesačne. Ak by sme ju premietli na eurá, hlavne na naše pomery to je pomerne dosť.

Ak si budete chcieť mesačne platiť napríklad Spotify, Netflix a ešte aj YouTube Red + napríklad mobilný paušál od jedného z našich operátorov, peňaženka sa bude otvárať podstatne ťažšie.