Úvod Zaujímavosti Videá zo Severnej Kórey miznú z YouTube jedno po druhom

Videá zo Severnej Kórey miznú z YouTube jedno po druhom

4
Ilustračné foto

Napriek súčasnej modernej dobe a dostupným technológiám je veľmi ťažké získať pohľad na život na severnej strane kórejského polostrova. Môže za to uzavretý a obmedzujúci politický režim danej krajiny.

Najznámejší video server YouTube nám pohľad na Severnú Kóreu sprostredkovával aj prostredníctvom dvoch kanálov. Za jedným stál Emil Truszkowski, poľský občan žijúci v Japonsku a druhý kanál spravovala osoba vietnamskej národnosti menom Vu Nam Phuong.

Druhý menovaný kanál ukazoval stovky nahrávok zo štátnej produkcie Severnej Kórey a ich médií. Všetky videá boli z YouTube vymazané a dané profily odstránené. K tomuto kroku sa uchýlili samotní predstavitelia služby YouTube.

Urobili tak len dva mesiace po tom, čo zablokovali profil štátnej severokórejskej ústrednej televízie. Emil Truszkowski je s odstránením vlastného kanálu nespokojný. Stál ho dva roky práce a prišiel o 5000 odberateľov. Truszkowski prízvukuje, že nepublikoval žiadny obsah chránený autorským právom.

youtube

Predstavitelia spoločnosti Google, pod ktorú YouTube patrí, sa k situácii konkrétnejšie nevyjadrili. Už dávnejšie povedali, že odstránia všetky účty a obsah, ktoré porušujú podmienky používania služby YouTube a všeobecné spoločenské zásady. Konanie je podmienené zákonom.

Zablokovanie profilu štátnej televízie Severnej Kórey môže mať opodstatnenie. Televízia mohla profitovať z príjmov, ktoré pochádzali z reklamných blokov umiestnených v ich videách. Tým pádom by došlo k porušeniu ekonomických sankcií, ktoré USA na Severnú Kóreu uvalilo.

Ďalšie účty a Instagram

Napriek dvom vyššie spomínaným zablokovaným kanálom bežných používateľov sa na YouTube nachádzajú ďalšie, ktoré nám pohľad do útrob tejto krajiny poskytnú. Ide napríklad o kanál uriminzokkiri alebo tonpomail. Ak používate sociálnu sieť Instagram, autentické fotky zo Severnej Kórey nájdete v profile jakaparker alebo everydaydprk.

TIPAko to vyzerá v Severnej Kórei? Pozrite sa na 24 unikátnych fotografií zhotovených smartfónom