Úvod Zaujímavosti Gigantická veterná turbína stanovila nový rekord vo vyprodukovanej energii za 24 hodín

Gigantická veterná turbína stanovila nový rekord vo vyprodukovanej energii za 24 hodín

2
veterná turbína
© MHI Vestas

Presadzovanie alternatívnych a hlavne obnoviteľných zdrojov energie je pre ľudstvo a naše zariadenia veľmi potrebné. Elektriny bude potrebnej čoraz viac a čím čistejšia bude, tým lepšie. 

Pozornosť si zaslúži čerstvý počin dánskej spoločnosti MHI Vestas. Ich nová veterná turbína s označením V164 disponuje výkonom 9 MW. Táto turbína vyprodukovala počas testovania, ktoré prebehlo 1. decembra roku 2016 neuveriteľných 216 000 kWh energie, a to len za 24 hodín.

Pre vytvorenie lepšieho obrazu, dané množstvo energie stačí na to, aby dokázalo poháňať priemernú americkú domácnosť približne 20 rokov. Pri európskom odhade by sme mohli byť ešte optimistickejší. Turbína bola nainštalovaná v blízkosti pobrežného dánskeho mesta Østerild. Turbína V164 je vylepšeným modelom s 8 MW výkonom, ktorý uzrel svetlo sveta už v roku 2012.

Turbína je vysoká 220 metrov a jej lopatky sú dlhé približne 80 metrov. Pre porovnanie, lopatky zaberajú väčšiu plochu ako londýnske ruské koleso známe ako Londýnske oko. Inovácia má podstatný význam. Čím väčšia turbína je, tým väčší výkon má.

veterná turbína
Ilustračná animácia

Následne klesajú náklady na inštaláciu a údržbu veternej turbíny a v neposlednom rade aj na distribúciu elektriny ku konečným spotrebiteľom. Pobrežné veterné farmy tak môžu pracovať efektívnejšie a to v exponenciálnom meradle.

Ďalšie čísla

Veterná turbína V164 má životnosť dlhých 25 rokov a 80 % z nej sa dá plne recyklovať, ak by svoju funkčnú púť musela z nejakého dôvodu ukončiť. Turbína dokáže produkovať elektrinu už pri rýchlosti vetra 4 metre za sekundu. Optimálna rýchlosť vetra sa pohybuje v rozmedzí 12 – 25 metrov za sekundu. Takáto rýchlosť presne vystihuje typické drsné podmienky na pobreží Severného mora.

Turbína bola zároveň vybraná do projektu veterného parku, ktorý je situovaný pri pobreží belgického mesta Zeebrugge. Veterný park má mať výkon na úrovni 370 MW, ktorý bude stačiť pre napájanie 400 000 tisíc belgických domácností. Jeho dokončenie je naplánované na rok 2019.