Úvod Zaujímavosti LIVE VIDEO: Umelá inteligencia po prvýkrát v histórii prekonáva profesionálnych hráčov pokru

LIVE VIDEO: Umelá inteligencia po prvýkrát v histórii prekonáva profesionálnych hráčov pokru

3
© forcesofgeek.com

V ďalšom z mnohých zaujímavých súbojov človeka proti stroju tentokrát dostali, respektíve stále dostávajú na frak profesionálni hráči pokru. Umelá inteligencia ich prekonáva s náskokom.

Umelú inteligenciu vyvinuli na univerzite Carnegie Mellon. Ako konkurenciu jej postavili štyroch hráčov pokru, ktorí sa ocitli v priamom súboji proti superpočítaču Libratus s obsiahnutým softvérom umelej inteligencie.

Spolu hrajú najpopulárnejší variant hry, Texas Hold’em Poker bez limitu. Ide pritom o tzv. heads-up hru, kde proti sebe stoja v bežnom prípade len dvaja hráči. Pokerový súboj s počítačom začal 11. januára a je približne v polovici z celkovej dĺžky plánovaného trvania. Zatiaľ sa odohralo 65 000 rúk, pričom je na pláne ich odohrať až 120 000.

Profesionálni hráči zatiaľ nedokázali držať krok s umelou inteligenciou. Práve naopak. Počítač Libratus si drží slušný náskok, ktorý odráža zisk v podobe sumy takmer 800 000 tisíc dolárov. Skúsení hráči umelú inteligenciu najskôr podceňovali. Počas hry ale zistili, že ide o nesmierne tvrdého súpera. Počítač bol lepší a lepší každým dňom. Peniaze, o ktoré sa hrá, sú samozrejme fiktívne a majú demonštrovať úroveň úspešnosti daných hráčov.

pokru
© Carnegie Melon University

Za pokročilým softvérom stojí profesor Tuomas Sandholm a doktorant Noam Brown. Ide o prvú umelú inteligenciu na svete, ktorá zatiaľ dokázala poraziť ľudských hráčov. V roku 2015 sa o to pokúsil superpočítač Claudico, no nakoniec sa mu nepodarilo v zisku predbehnúť ľudských súperov.

Aj keď je turnaj v polovici trvania, superpočítač má zatiaľ jasnú prevahu a nič nenasvedčuje tomu, že by sa mala „karta obrátiť“. Turnaj sa koná v pittsburskom kasíne Rivers a dokonca ho môžete sledovať naživo. Prenosy nájdete na oficiálnej stránke kasína.

LIVE VIDEO

Sleduj video naživo z kanála libratus_extra na www.twitch.tv