Úvod Zaujímavosti V Rusku štartuje služba Umer. Nie je to preklep a odviezť by...

V Rusku štartuje služba Umer. Nie je to preklep a odviezť by ste sa ňou nechceli

0

Dnešná doba praje službám na požiadanie. Chcete sa okamžite ubytovať, použijete aplikáciu Airbnb. Chcete si pozrieť dobrý seriál, siahnete po aplikácii Netflixu. Odvoz v hlavnom meste? Len Uber. 

Britská televízia BBC prišla so zaujímavou aktualitou, ktorá posúva služby obstarávané cez smartfón alebo aplikáciu na ďalšiu úroveň. V Rusku by mala v najbližších týždňoch odštartovať pilotnú prevádzku služba Umer.

Ide o modernú pohrebnú službu. Umer umožní pozostalým naplánovať pohreb zosnulého len niekoľkými kliknutiami. Potrebovať budete meno zosnulého, dátum jeho úmrtia, vierovyznanie a adresu. Umer vám následne zobrazí výber miestnych cintorínov aj spolu s informáciami o cenách.

Aplikácia dokonca umožňuje užívateľom voľbu klasického pohrebu alebo kremácie, či výber náhrobného kameňa. Vzápätí po tom, ako všetky náležitosti v aplikácii vyplníte, sa vám telefonicky ozve operátor služby a dokončí s vami objednávku. Umer rovnako zabezpečí všetku potrebnú administratívu spojenú s úmrtím a pohrebom.

Umer

Logo aj názov služby sú podobné s celosvetovo populárnym a využívaným Uberom. Kým s Uberom sa vo väčšine prípadov odveziete veľmi radi, v ruskom prípade to platiť nebude.

Ťažko povedať, ako sa bude službe Umer v Rusku dariť. Ide predsa len o kontroverznejšie digitálne riešenie, ktoré je podľa niektorých už dopredu odsúdené na neúspech. S takouto kritikou prišiel aj Sergeja Mokhov, redaktor jedného ruského časopisu.