Úvod Novinky Aktuálne POZOR na túto SMSku! Podvodníci sa vydávajú za poštu, posielajú vám vírus!

POZOR na túto SMSku! Podvodníci sa vydávajú za poštu, posielajú vám vírus!

8

Ak ste aj vy dostali podozrivú SMS správu, ktorú údajne poslala Česká pošta s výzvou pre stiahnutie aplikácie, ignorujte ju alebo najlepšie vymažte.

Možno si poviete, že správy od Českej pošty sa nás na Slovensku netýkajú, no nie je to tak. Náš čitateľ nás informoval o prijatí tejto SMSky na svoje slovenské číslo, hoci si žiadny tovar, ktorý by mala Česká pošta doručiť, neobjednal.

V susedných Čechách zaznamenali zatiaľ desiatku prípadov medzi majiteľmi mobilných telefónov s operačným systémom Android. Údajná Česká pošta vyzýva k stiahnutiu svojej aplikácie „Pošta Online“ s odkazom na stránku, na ktorej si však stiahnete do svojho telefónu namiesto aplikácie Trójskeho koňa, ktorý má útočiť na elektronické bankovníctvo používateľov.

Česká pošta sa od týchto správ dištancuje a upozorňuje zákazníkov, aby takejto SMS správe neverili a okamžite ju vymazali. Pošta totiž neposiela odkazy na inštaláciu aplikácií prostredníctvom SMS.

Znenie falošnej SMS správy je nasledovné:

Vazeny zakazniku, Vase zasilka cislo 103-890283 byla prave privezena zpet na svozove depo, z duvodu nezastihnuti adresata. Kontaktujte nas pro zmenu adresy, nebo vyuzijte nasi mobilni aplikaci: http://ceskaposta.online/PostaOnlineTracking.apk

Ak by ste však náhodou chceli na číslo, z ktorého bola správa odoslaná, nepodarí sa vám to. Číslo sa totiž vôbec nezobrazuje.

Buďte teda maximálne opatrí a pre istotu si overujte pravosť správ aj pri čo i len najmenšom podozrení, aby ste neprišli o dôležité osobné údaje.

Ďakujeme za tip nášmu čitateľovi!