Úvod Zaujímavosti Miliardár zo Silicon Valley: Éra Apple skončila, v rukáve nemajú nové inovácie

Miliardár zo Silicon Valley: Éra Apple skončila, v rukáve nemajú nové inovácie

3
Peter Thiel sediaci medzi novozvoleným prezidentom USA, Donaldon Trumpom a Timom Cookom
Miliardár zo Silicon Valley, Peter Thiel je veľmi, veľmi skeptický ohľadom budúcnosti Apple. Veľké meno vo svete venture capital, ako aj člen predstavenstva Facebooku a spoluzakladateľ PayPalu (spolu s Elonom Muskom) poskytol zaujímavý rozhovor v rubrike „Popri alebo potvrď“ pre New York Times.

Keď sa ho novinár spýtal na to či je éra Apple za nami, Thiel odpovedal takto:

Potvrdzujem. Všetci vieme, ako smartfón vyzerá a čo robí. Nie je to chyba Tima Cooka, nejde však o oblasť, kde by nastalo viac inovácie.

Slová Petera Thiela teda naznačujú, že spoločnosť z Cupertina, ktorá je tak závislá na predajoch iPhonu (predaje predstavujú až 60 % príjmov). Jeho tvrdenia potvrdzujú aj finančné výsledky Apple, ktoré prvýkrát po 14-tich rokoch klesli.

Aj napriek neprajnej predpovedi má však Tim Cook a jeho spoločnosť obrovský obnos peňazí, ktoré môžu využiť na vývoj ďalších smartfón a iných zariadení. Príkladom je chystaná verzia iPhone 8, ktorá oslávi 10. výročie predstavenia prvého iPhonu. Podľa posledných informácií by mala novinka ponúknuť edge-to-edge OLED displej, inovatívne bezdrôtové nabíjanie a veľa ďalších noviniek.

Apple však nebola jediná firma, ktorú Thiel okomentoval. Na tému prišli aj firmy ako Google a Facebook. Thiel potvrdil, že Google bol pod prezidentom Obamom príliš dominantný. „Google mal pod Obamom viac sily než Exxon pod Bushom mladším“.

Thiel prezradil aj niekoľko zaujímavých informácií o šéfovi Facebooku, Markovi Zuckerbergovi. Keď sa ho novinár opýtal na to či by médiá mali veriť Facebooku, Thiel odpovedal takto:

Potvrdzujem. Aj keď, dôverovať v akom smere? O Facebooku je tu komický počet zavádzajúcich konšpiračných teórií.