Úvod Konkurencia Microsoft Microsoft: Windows 7 neodporúčame, je zastaraný a nebezpečný

Microsoft: Windows 7 neodporúčame, je zastaraný a nebezpečný

64

Začiatkom tohto mesiaca sa podľa NetMarketShare rozšírenosť Windows 10 zahniezdila na úrovni 24,36 %. To je v porovnaní s Windows 7, ktorý stále zaberá 48,34 % trhu s operačnými systémami celkom málo.

Microsoft ešte minulý október prestal predávať licencie výrobcom notebookov a PC (celé tri roky po tom, ako ich prestal predávať samotným ľuďom), a tak sa rozhodol, že je čas vysvetliť, prečo by ste ho už nemali používať.

Presne to spravila nemecká odnož Microsoftu, ktorá nedávno publikovala blog, v ktorom vysvetľuje, že aj napriek tomu, že spoločnosť podporuje Windows 7, nadišiel čas posunúť sa na modernejšiu verziu operačného systému. „Dnes už nespĺňa požiadavky moderných technológií, ani vysoké nároky pre bezpečnosť IT oddelení. Už od Windows XP pozorujeme, že by spoločnosti mali začať využívať najnovšiu verziu OS Windows, aby tak v budúcnosti predišli rizikám a nákladom,“ vysvetľuje šéf marketingu Windowsu pre Nemecko, Markus Nitschke.

Windows 7 je momentálne v štádiu predĺženej podpory, ktorá bude trvať do 14. januára 2020. Znamená to, že momentálne síce aktualizácia dostáva, ide však len o bezpečnostné záplaty. To bohužiaľ neznamená, že Windows 7 je rovnako bezpečný, ako Windows 10. Na využívanie zastaranej verzie majú doplatiť hlavne firmy, ktoré budú potrebovať vynaložiť finančné prostriedky na zabezpečenie proti malvéru či riešenie iných problémov. Windows 7 je totiž založený na zastaraných bezpečnostných architektúrach. Mnohí výrobcovia hardvérových súčiastok dokonca prestali vytvárať ovládače čo znamená, že nové súčiastky či príslušenstvo už so starým Windows 7 nemusí fungovať.

S Windows 10 našim zákazníkom ponúkame najvyšší stupeň zabezpečenia a špičkovej funkcionality“, dodal Nitschke. Podľa NetMarketShare by mohol Windows 10 predbehnúť Windows 7 do decembra 2017, teda do 12 mesiacov. Tento odhad samozrejme počíta s rýchlosťou rastu Windows 10, ktorá sa samozrejme môže zmeniť.