Úvod Zaujímavosti Chcete ísť do USA? Možno budete musieť ukázať históriu v prehliadači, Facebook...

Chcete ísť do USA? Možno budete musieť ukázať históriu v prehliadači, Facebook profil aj kontakty v mobile

19
Po tom, ako bol Donald Trump zvolený za 45. amerického prezidenta sa očakávali určité zmeny. Jeho administratíva varovala, že môžu byť aj rázne, a že rázne naozaj sú. Svedčí o tom aj nedávny zákaz vstupu ľudí na USA zo siedmich moslimských krajín.

Ako jedna z poradkýň amerického prezidenta, Kellyanne Conway na Twitteri poznamenali, ide o „šok pre systém,“ čo doplnila tým, že „sa len rozbiehajú“.

S ďalším krokom ako sprísniť kontroly ľudí vstupujúcich na územie USA prišiel server CNN. Stephen Miller, jeden z najbližších pracovníkov Donalda Trumpa v Bielom dome totiž tvrdí, že spolu s tímom poradcov zvažujú výrazné sprísnenie imigračných kontrol.

Zatiaľ čo doteraz stačilo požiadať o víza a neskôr vyplniť formulár známy ako ESTA a zaplatiť poplatok, odteraz by mohol byť vstup do USA podstatne komplikovanejší. Imigrační úradníci by totiž v krajnom prípade mohli vykonávať aj analýzu sociálnych sietí žiadateľa o vstup. Okrem toho by mohli nahliadnuť aj do kontaktov na mobilnom telefóne či histórie v prehliadači.

Momentálne je táto úvaha síce neoficiálna, pri Trumpovej administratíve by však prekvapilo len máločo. Veľmi zaujímavá by bola implementácia takéhoto návrhu. Celkom presne si ju nevie predstaviť asi nikto. Tak či tak, budeme si musieť počkať na to, ako to nakoniec dopadne.