Úvod Operátori Intel takmer dokončil 5G modem pre smartfóny budúcnosti: Zvláda rýchlosť 5 Gbps!

Intel takmer dokončil 5G modem pre smartfóny budúcnosti: Zvláda rýchlosť 5 Gbps!

1

Zatiaľ čo na Slovensku často bojujeme so slabým 4G pokrytím, technologické firmy, ktoré nám prinášajú novinky už pracujú na nových štandardoch. S nimi sa síce tak skoro nestretneme, je však zaujímavé vidieť, čo všetko nás čaká.

Jednou takou spoločnosťou je Intel. Výrobca čipov už má dokončovať ich nový 5G modem, ktorý bude dostupný pre testovanie v druhej polovici tohto roku. Čím je výnimočný? Schopnosťou pracovať s obrovskými rýchlosťami, presnejšie s 5 Gbps. Pre predstavu, ide o takú rýchlosť, že 5 GB súbor by ste mali stiahnutý 8 sekúnd. Slušné, čo poviete?

Aby to Intel zvládol, využil hneď niekoľko technológií, medzi nimi aj možnosť prepnúť sa na aktuálne 4G siete. To znamená, že budúce čipy by v prípade straty 5G signálu automaticky prepínali na 4G, aby ste nestratili pripojenie.

Aj keď sa zdá, že 5G sieť je od nás vzdialená ešte minimálne pár rokov, nie je tomu tak. Americkí operátori, ako Verizon či AT&T už stavajú svoju prvú 5G sieť. Ďalším operátorom je T-Mobile, ktorý sa do 5G chce pustiť už v roku 2020. Prvotné testy už preukázali schopnosť dosiahnuť rýchlosti na hranici 12 Gbps.

Ázia je na tom ešte o čosi lepšie. V Južnej Kórei, domovine Samsungu plánuje miestny operátor SK Telecom spustiť 5G do zimy 2018. 5G chcú nasadiť do začiatku zimných olympijských hier.