Úvod Výrobcovia Xiaomi Hugo Barra končí v Xiaomi. Je vyčerpaný, mieri späť do Silicon Valley

Hugo Barra končí v Xiaomi. Je vyčerpaný, mieri späť do Silicon Valley

1

Hugo Barra je človek, ktorý mal v Xiaomi posunúť dopad zariadení aj mimo Číny. Dnes na svojom Facebooku oznámil, že u čínskeho výrobcu oficiálne končí. Svoje pôsobenie ukončí po čínskom novom roku, teda budúci rok.

Hneď na to sa vráti do Silicon Valley, kde do roku 2013 pracoval ako viceprezident Androidu. Barra tvrdí, že jeho rozhodnutie je silno motivované izoláciou od rodiny.

Uvedomil som si, že žitie v tak singulárnom prostredí si na mne vyžiadalo veľkú daň, či už na mojom živote alebo zdraví. Moji priatelia, teda to čo považujem za domov a môj život sú v Silicon Valley, čo je taktiež oveľa bližšie k mojej rodiny. Keď sa pozriem za tým, čo som doma nechal, uvedomil som si, že je čas vrátiť sa,“ vysvetľuje Barra.

Počas jeho pôsobenia v Xiaomi Barra spravil viac než dosť, aby zdvihol povedomie o jednom z najzaujímavejších čínskych výrobcov. Xiaomi bolo spočiatku považované za „čínske jabĺčko“. Počas uplynulých troch rokov si však našlo vlastnú cestu, vlastný dizajnový jazyk a vlastné publikum. Minulý rok dokonca predstavili jedno z najfuturistickejšie vyzerajúcich zariadení vôbec – Mi Mix. Huga Barru nahradí Xiang Wang, ktorý je už teraz seniorský viceprezident spoločnosti pre medzinárodnú expanziu.

Keď Hugo Barra v roku 2013 opustil tím Android a vydal sa na dlhú cestu do Pekingu, celý svet bol plný očakávania. Pre Xiaomi bol vzhľadom na jeho profil akousi spojkou medzi západom a východom. Jeho snaha však nebola adekvátne reprezentovaná dianím v reálnom svete. Pri predstavení Xiaomi Mi 5 na MWC 2016, ako aj pri predstavení Xiaomi TV na CES 2017 totiž neohlásil akékoľvek plány predávať zariadenia na západných trhoch.