Úvod Novinky Aktuálne Výrobca iPhonov, Foxconn, chce nahradiť väčšinu pracovníkov automatizovanými robotmi

Výrobca iPhonov, Foxconn, chce nahradiť väčšinu pracovníkov automatizovanými robotmi

0

Podľa vedenia spoločnosti Foxconn, výrobcu známych smartfónov iPhone sa firma pripravuje na veľké zmeny. Informoval o tom Dai Jia-peng, človek, ktorý má na starosti automatizáciu fabriky.

Spomínaná automatizácia výroby iPhonov má prebiehať v troch fázach. Prvým korkom je nahradenie ľudskej pracovnej sily robotmi pri prácach, ktoré sú brané ako nebezpečné alebo pri prácach, ktoré ľudia nechcú robiť. Druhá fáza zautomatizuje výrobné linky tak, aby firma potrebovala menej robotov na vykonanie rovnakej funkcie.

Niektoré fabriky sú už takmer plne automatizované

Keď Foxconn spustí tretiu fázu automatizácie, vo fabrike už bude robiť minimum ľudí. Pracovníci budú mať na starosti hlavne logistiku, testovanie a inšpekciu vyrobených zariadení. Niektoré fabriky Foxconnu už majú byť v druhej a tretej fáze automatizácie.

Foxconn momentálne prevádzkuje 40 000 vlastných robotov zvaných Foxbots. Každý rok sú schopní vyrobiť ďalších 10 000 kusov. Dai však tvrdí, že aj napriek zvyšujúcemu sa poštu robotov nebudú schopní úplne vyradiť ľudskú pracovnú silu. Ľudia sa totiž na rozdiel od robotov dokážu rýchlo učiť a meniť priradené úlohy.

iPhone zatiaľ skladajú ľudia

Spoločnosť má momentálne 10 výrobných liniek, ktoré sú úplne automatizované. Tieto linky sú určené pre výrobu LCD monitorov, počítačov a all-in-one zariadení. O tom či Foxconn využije roboty pre výrobu časti alebo celého iPhonu zatiaľ nepadla reč.