Úvod Sociálne siete Facebook Vo Facebook videách vás čoskoro môže otravovať nepríjemná reklama

Vo Facebook videách vás čoskoro môže otravovať nepríjemná reklama

0

Sociálna sieť Facebook na čele s Markom Zuckerbergom je čoraz viac zameraná na video obsah, čoho dôkazom sú mnohé novinky z posledných mesiacov. 

Asi najviac rezonuje možnosť zdieľania živého videa a na našich nástenkách sa objavuje čoraz viac rôznych videí s bohatou tématikou (mačky a podobne). Facebook už skôr oznámil, že ich používatelia si každý deň pozrú viac ako 100 miliónov hodín videa. A teraz prišiel čas na monetizáciu.

Podľa priemyselných zdrojov sa Facebook chystá zaviesť nový reklamný formát určený práve pre video. Zobrazovať by sa mal v strede videa. Autori a vydavatelia tak budú môcť do svojich videí pridávať reklamy, pričom by mali byť dlhé maximálne 15 sekúnd.

Reklama by sa vám mala zobraziť po minimálne 20-tich sekundách prehrávania. Tento formát bude povolený len vo videách, ktoré majú aspoň 90 sekúnd. Niečo podobné už poznáme z YouTube. Rozdiel je v tom, že pri videách na YouTube sa s reklamou stretávame prevažne na začiatku videa, kde musíme pretrpieť jej niekoľkosekundové prehrávanie. Až potom ju môžeme preskočiť.

Facebook videá sú zatiaľ zobrazované prakticky bez akejkoľvek reklamy, čiže nezarábali nič. Rozhodnutie zaviesť video reklamu prichádza (možno náhodne) po tom, čo sa na slabé príjmy sťažovali predstavitelia serveru BuzzFeed. Z ich produkcie totižto pochádzajú nesmierne obľúbené #foodporn videá Tasty, ktoré zaznamenávajú obrovské počty prehraní, no autorom neprinášajú takmer žiadne zisky.

55-percentný podiel zisku z video reklamy by mal putovať na účty ich autorov a zvyšok si ponechá Facebook. Už teraz si môžeme byť istí, že používatelia video reklamu ohodnotia negatívne. Kým server YouTube je zameraný výhradne na video, na Facebooku nájdeme zmes rôznych príspevkov, medzi ktorými sa už rôzne typy reklamy vyskytujú. Ďalšia navyše určite vítaná nebude. Kedy presne Facebook novinku zavedie je zatiaľ neznáme, no tento rok to stihne určite.