Úvod Zariadenia Asus má veľkú konkurenciu pre Raspberry Pi: Dokáže prehrať 4K video

Asus má veľkú konkurenciu pre Raspberry Pi: Dokáže prehrať 4K video

Zariadenie pre IT majstrov je výkonnejšie, než jeho veľkosť naznačuje.

2

Raspberry Pi sú vynikajúce zariadenia pre ľudí, ktorí si chcú vyskúšať programovanie alebo inštaláciu softvéru pre rôzne využitia. Len málokedy však majú dosť výkonu na to, aby zvládli náročnejšie úlohy.

Túto medzeru sa snaží vyplniť Asus, ktorý potichu predstavil svoju novinku – Tinker Board. Má takmer rovnakú veľkosť ako Raspberry Pi, no je podstatne výkonnejšia. V jej výbave nájdete štvorjadrový procesor Rockchip, ktorý je schopný prehrávať 4K video24 bitové audio. Ak zháňate riešenie pri miniatúrny mediálny server, toto môže byť práve ono.

Tinker Board zároveň ponúka 2 GB RAM, teda dvakrát viac ako v prípade Pi, gigabitový ethernet port, ako aj najnovšiu generáciou SDIO.

Asus Tinker Board je však neprekvapivo drahší, než jeho rival, v prepočte totiž stojí 64 EUR. Zariadenie beží na verzii Debian Linux a podporuje Kodi pre funkciu mediálneho centra domácnosti. Je však nutné dodať, že Raspberry Pi má za sebou obrovskú komunitu a predprogramované riešenia. S Tinker Board však na druhú stranu môžete dosiahnuť viac, akurát vám s tým pravdepodobne nikto nepomôže.