Úvod Novinky Android Google vydal novú verziu OS Android 7.1.2 Nougat. Majitelia starších Nexusov ju...

Google vydal novú verziu OS Android 7.1.2 Nougat. Majitelia starších Nexusov ju nedostanú

0

Čo sa týka vydávania nových verzií operačného systému Android, Google nastolil dynamickejšie tempo. Po hlavnej verzii 7.0 Nougat prišla verzia 7.1, 7.1.1 a aktuálne aj verzia 7.1.2 Nougat.

Pre konečných užívateľov je takýto postup prínosný. Nemusia totižto na nové funkcie, dôležité opravy chýb alebo bezpečnostné záplaty čakať celý rok. Práve raz ročne je vydávaná veľká aktualizácia tohto operačného systému, ktorá je väčšinou spojená s novým poradovým číslom a abecedným názvom sladkej cukrovinky.

Najbližšie nás teda pravdepodobne čaká predstavenie OS Android 8.0 so zatiaľ neznámym názvom začínajúcim na „O“ (Oreo?, Orange? OMG!). Prvý náhľad by sme mali vidieť na vývojárskej konferencii Google I/O, ktorá sa koná medzi 17. a 19 májom tohto roku.

OS Android 7.1.2 je v beta verzii. Stabilné uvoľnenie sa očakáva v najbližších týždňoch. Nainštalovať si ho môžu majiteľa Google Pixel a Google Nexus smartfónov, ktorí sú zapojení do Beta programu, a ktorých zariadenia bežia na stabilnej verzii 7.1.1 Nougat.

Nougat
© anandtech.com

Nexus 6 a Nexus 9

Ako dodáva server Dotekomanie, nová verzia pravdepodobne obíde majiteľov zariadení Nexus 6 a Nexus 9. Google im zaručoval softvérovú podporu len do októbra 2016, čiže je pre nich verzia 7.1.1 konečnou stanicou. Keďže nejde o významnú aktualizáciu, softvéroví inžinieri sa nad nimi možno ešte zľutujú.

Ak nie, vlastníci týchto zariadení sa môžu uchýliť k alternatívnym Android ROM-kám, ktorých vývojári tretích strán určite pripravia aj verziu založenú na OS Android 7.1.2 Nougat. S oficiálnym riešením od Google by ale počítať nemali.