Úvod Zaujímavosti Hráči pozor! YouTube od dnes spúšťa vysielanie live videa v 4K rozlíšení

Hráči pozor! YouTube od dnes spúšťa vysielanie live videa v 4K rozlíšení

2

Server YouTube už dávno nie je len databázou obrovského množstva videí z ešte väčšieho množstva rôznych kategórií. Hlavne medzi hráčmi video hier je obľúbené vysielanie videa naživo.

Predstavitelia služby YouTube si to dobre uvedomujú a krkolomným tempom do tejto služby pridávajú novú funkcionalitu, ktorá pokrýva všetky potreby vyhľadávané ako používateľmi, tak autormi videí.

Už od dnes, teda od 1. decembra 2016, budete môcť vysielať živé video v ultimátnom 4K rozlíšení. Doteraz vám muselo stačiť len FHD rozlíšenie. YouTube novinku ukáže v plnej paráde zajtra, 2. decembra, tesne po dnešnej polnoci. O 2:30 nadránom začína podujatie The Game Awards 2016, ktoré bude vysielané práve v 4K rozlíšení. Live stream nájdete na >tejto adrese<.

Snímka z minuloročného podujatia Game Awards
Snímka z minuloročného podujatia Game Awards

Väčšina požívateľov, resp. sledujúcich nevlastní monitory alebo televízory schopné sprostredkovať 4K kvalitu obrazu. Je ich však čoraz viac a trend je nastolený jasne. V blízkej budúcnosti bude 4K rozlíšenie štandardom tak, ako je dnes napríklad FHD rozlíšenie.

Pri zdieľaní alebo sledovaní takéhoto 4K videa treba samozrejme počítať s poriadnou dátovou náročnosťou. E-sports trh, teda profesionálne hranie video hier, bol nedávno ohodnotený sumou jednej miliardy dolárov a tento trh konštantne rastie. Konzoly Xbox One a PlayStation 4 tento rok navyše prešli aktualizáciou, ktorá ich možnosti rozšírila o podporu 4K obsahu. YouTube tak novinku odhalilo v tej najlepšej možnej dobe.