Renomovaná softvérová spoločnosť Avast preskúmala, ktoré z aplikácií sa k našim smartfónom nechovajú príliš vábne, spomaľujú ho a konzumujú veľa energie.

Avast rebríček zostavil z agregovaných anonymných dát troch miliónov používateľov z celého sveta. Zameral sa pritom na aplikácie, ktoré sa nachádzajú v obchode Google Play a ktoré majú viac ako 50 tisíc stiahnutí. Štúdia sa zamerala na obdobie tretieho štvrťroku 2016.

Rebríček je rozdelený do dvoch kategórií. V prvom nájdeme aplikácie, ktoré sa sami spúšťajú pri štarte smartfónu. Druhý rebríček predkladá appky, ktoré užívateľ spúšťa sám, z vlastného rozhodnutia. Kľúčovým parametrom bola záťaž na výkon smartfónu a tiež jeho batériu.

Ako hovorí Gagan Singh, riaditeľ mobilnej divízie spoločnosti Avast, používanie aplikácií má byť nielen bezpečné, ale v prvom rade užívateľsky príjemné. Týmto skúmaním chcela spoločnosť užívateľom zjednodušiť orientáciu medzi aplikáciami tak, aby potenciál svojho smartfónu využívali naplno.

Zoznam dotknutých appiek si môžete pozrieť v prehľade nižšie. Určite máte niektorú z nich nainštalovanú vo svojom smartfóne aj vy.

TOP 10 aplikácií, ktoré spomaľujú smartfóny (autoštart)

aplikácií

TOP 10 aplikácií, ktoré spomaľujú smartfóny (spustené užívateľom)

TOP 10 aplikácií, ktoré nadmerne vybíjajú batériu (autoštart)

aplikácií

TOP 10 aplikácií, ktoré nadmerne vybíjajú batériu (spustené užívateľom)