Úvod Zaujímavosti Rusi úspešne otestovali raketu, ktorá dokáže zneškodniť americké satelity

Rusi úspešne otestovali raketu, ktorá dokáže zneškodniť americké satelity

Experti tvrdia, že ide o prvé varovanie pre lepšie zabezpečenie vesmírnej technológie Spojených štátov

54

Podľa slov amerického Pentagonu malo Rusko úspešne otestovať rakety určené pre zneškodnenie amerických satelitov čím by poškodili armádnu komunikačnú a navigačnú sieť. Test mal prebehnúť ešte 16. decembra, pričom išlo už o tretie úspešné vypustenie rakety PL-19 Nudol.

Podľa Business Insider americká armáda nemá podobnú technológiu a preto je bezpečnosť ich satelitov v nebezpečenstve.

Aj napriek tomu, že Rusi tvrdia, že ich raketa je primárne určená ako ďalší stupeň ochrany proti raketám miereným na nich, ich Pentagon označil ako priamu hrozbu ohrozujúcu americké satelity. Podľa prvotných odhadov by malo na narušenie celej satelitnej infraštruktúry stačiť len 25 satelitov. Tým by bola narušená nielen komunikácia, ale aj navigácia.

„V napätom konfliktne na tom potenciálne závisí náš úspech,“ tvrdí Mark Schneider, ktorý donedávna pracoval pre Pentagon. „Strata GPS by znamenala degradáciu presnosti našich navádzaných systémov, vrátane riadených striel.

Pentagon neprezradí, na čom pracujú

Pochopiteľne, Pentagon nezverejní informácie o tom, aké systémy má alebo na akých pracuje. Pred niekoľkými rokmi však pracovali na systéme, ktorý by dokázal zostreliť satelity pomocou laseru. Od tohto plánu však vzišlo. Aj napriek tomu sa však americkému námorníctvu v roku 2008 podarilo zostreliť nefunkčný satelit určený pre špionáž.

Rusko má spolu s Čínou pracovať aj na ďalších systémoch, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre útok na americké satelity. Medzi nimi by mali byť aj menšie satelity, ktoré sú schopné fyzicky zaútočiť na ďalšie satelity, ako aj satelity vybavené laserovým systémom.