Úvod Výrobcovia Qualcomm Qualcomm Snapdragon 835. Aký bude a ktoré smartfóny ho dostanú ako prvé?

Qualcomm Snapdragon 835. Aký bude a ktoré smartfóny ho dostanú ako prvé?

11
Galaxy Note 8 ponúkne mierne vylepšený Snapdragon 836

Spoločnosť Qualcomm, líder v oblasti mobilných procesorov, minulý mesiac predstavila svoj zatiaľ najvýkonnejší kus kremíka s označením Snapdragon 835. 

Napriek oficiálnemu predstaveniu sme sa o tomto čipsete v podstate nedozvedeli žiadne bližšie informácie. Nevieme ani to, či bude mať štyri jadrá podobne, ako SD 820 alebo sa výrobca vráti k ôsmim jadrám po vzore staršieho SD 810.

Spoločnosť Qualcomm konečne priblížila, kedy nám o tejto procesorovej sade prezradí všetky detaily. Do centra pozornosti sa Snapdragon 835 dostane na podujatí CES 2017 v Las Vegas. Hovorí to status výrobcu na sociálnej sieti Twitter. Udalosť CES 2017 začína už 5. januára 2017, čiže dlho čakať nebudeme.

Napriek strohým potvrdeným informáciám sa ich objavilo aj pár neoficiálnych. Hovorí sa, že najvýkonnejšie jadrá budú taktované na 2,2 GHz a grafika si poradí so spracovaním obrazu o 30 % rýchlejšie. Postarať sa o to má čip Adreno 540, ktorý medzigeneračne nahradí Adreno 530. V čipsete SD 835 má mať prsty aj Samsung, konkrétne s jeho 10 nm výrobným procesom.

snapdragon 835

Viac ako čísla nás zaujíma, ktoré smartfóny čipset Snapdragon 835 dostanú ako prvé. S istotou ho nájdeme pod kapotou Samsung Galaxy S8. Nebude však prvý. Predbehnúť ho môže LG G6 a dokonca Číňan, Xiaomi Mi 6. Xiaomi Mi 6 by mal byť predstavený v priebehu februára s trhovým štartom naplánovaným na marec 2017.

Budúci rok tak začne v znamení ešte väčšieho výkonu, ešte rýchlejšieho nabíjania a ešte lepšej spotreby energie. Otázkou je, ako sa tieto prémiové vlastnosti premietnu do cien zariadení, v ktorých bude čipset použitý. Už sa objavili správy, že Samsung Galaxy S8 má byť až o 20 % drahší, ako súčasná generácia.