Úvod Novinky Aktuálne Je tu nová verzia Chrome! Vraj už nepotrebuje toľko RAM, vidíte rozdiely?

Je tu nová verzia Chrome! Vraj už nepotrebuje toľko RAM, vidíte rozdiely?

3

Google sa posnažil a začiatkom decembra predstavil verziu Chromu s poradovým označením 55. Samotný Google nejak vážnejšie nepribližuje úplný zoznam zmien, vylepšiť mal hlavne stabilitu a bezpečnosť. My však vieme, že tam zmeny nekončia.

Prvým hlavným rozdielom medzi verziou 54 a 55 je úplné odklonenie sa od Flash playeru a jeho zraniteľností. Prehliadač je teraz nastavený tak, aby výlučne preferoval štandard HTML5. Týka sa to hlavne video prehrávačov ako YouTube či Vimeo, ktoré ho podporujú už niekoľko rokov. Zvyšok webov, ktoré sú stále závislé na flashi (hry, aplikácie, atď.) pobežia aj naďalej. Môže sa ale stať, že budú vyžadovať dodatočné povolenie spustenie niektorých objektov.

Nenásytný Chrome by mal byť minulosťou
Nenásytný Chrome by mal byť minulosťou

Nakoniec tu máme pravdepodobne jednu z najväčších zmien. Začiatkom októbra sme vám dali vedieť, že Chrome prejde výraznou diétou, po ktorej už nebude potrebovať tak veľa pamäte RAM. Táto zmena nastala práve teraz.

Ako pri všetkom, dosť záleží na tom, ako svoj počítač/notebook používate a aké weby navštevujete. Nepôjde síce o úplne drastické zníženie, citeľné by to však určite malo byť.

Čo vy? Zaktualizujte a dajte nám vedieť či je pre vás zmena citeľná alebo či ste si ju vôbec nevšimli.