Úvod Novinky Aktuálne POTVRDENÉ: Nokia bude opäť fínska, prvý smartfón uvidíme už v budúcom roku!

POTVRDENÉ: Nokia bude opäť fínska, prvý smartfón uvidíme už v budúcom roku!

15
© Android Muffins

V poslednom období snáď nebolo značky, o ktorej by sa špekulovalo viac, ako o legendárnej Nokii. Mnohé informácie, ktoré mali status neoficiálnych dohadov, sa teraz potvrdili. 

Keď spoločnosť Microsoft odkúpila Devices & Services divíziu spoločnosti Nokia, súčasťou dohody bolo, že 30 mesiacov nemôže byť na trh uvedený žiadny smartfón pod značkou Nokia. Dlhé ultimátum vypršalo tento rok v septembri.

Ak sa vrátime v tomto roku do jarného obdobia, spoločnosť Microsoft Mobile vtedy predala práva, resp. licenciu na značku Nokia fínskemu konzorciu HMD Global. Z predaja vyplýva, že HMD Global môže značku Nokia používať najbližších desať rokov.

Nokia sa teda vrátila späť do krajiny svojho pôvodu, pričom vo fínskom HMD Global nesedia žiadni amatéri. Konzorcium vedú bývalí riaditelia pôvodnej Nokie a dokonca niekdajší šéf čínskej mega spoločnosti Foxconn. HDM Global uzavrelo dohodu so spoločnosťou Google, ktorá podmieňuje použitie ich operačného systému Android.

Predstavitelia novej Nokie oficiálne potvrdili, že smartfón s logom toho výrobcu uvidíme už v priebehu prvého polroka 2017. HMD Global sa zúčastní aj podujatia Mobile World Congress, ktoré sa koná koncom februára v španielskej Barcelone. Je dosť možné, že pohľad na nové smartfóny obdržíme už tam.

nokia-android1

HMD Global chce svojim potencionálnym zákazníkom priniesť niekoľko zariadení. Od dostupného entry-level smartfónu, cez strednú triedu až po nekompromisný high-end model. V portfóliu nebude časom chýbať tablet.

Na reinkarnáciu Nokie sme rozhodne zvedaví. Dúfame, že jej predstavitelia z jej povesti vyťažia čo najviac a na trh prinesú skutočne vysoko konkurenčné smartfóny.