Úvod Zaujímavosti Európa bude mať už tento štvrtok aktívny vlastný navigačný systém Galileo. Má...

Európa bude mať už tento štvrtok aktívny vlastný navigačný systém Galileo. Má byť lepší ako GPS

4
© jupiter.eu

Európsky satelitný navigačný systém známy pod menom Galileo je vo výstavbe dlhých 17 rokov. Krajinám Európy má poskytnúť nezávislosť od amerického systému GPS alebo ruského GLONASS.

Galileo by mal byť online vôbec po prvýkrát už tento štvrtok (15. decembra 2016). Celý projekt stál desať miliárd eur, no pozerať sa naň dá ako na investíciu. V najbližších 20-tich rokoch by mal európskemu hospodárstvu vygenerovať 90 miliárd eur. Pod jeho existenciou je podpísaná Európska vesmírna agentúra (ESA), v ktorej v súčasnosti figuruje 22 členských štátov Európskej únie. Od februára 2015 je spolupracujúcim členom aj Slovensko.

Systém Galileo používa pre svoju prevádzku viac satelitov ako americké GPS alebo ruské GLONASS. Každý zo satelitov prenesie aj viac dát. Galileo dokáže určiť vašu polohu s presnosťou na jeden meter, a to v komerčnej bezplatnej prevádzke. Platené využívanie služby bude presnejšie a spomínajú sa pri nej centimetre.

Okrem bežných užívateľov bude tento systém nápomocný aj záchranárom. Kým v súčasnosti trvá nájdenie človeka strateného v okruhu desiatich kilometrov (napríklad v horách) približne tri hodiny, Galileo bude rýchlejší. Umiestnenie osoby odhalí v okruhu piatich kilometrov za desať minút.

© gsc-europa.eu

Na obežnej dráhe je v momentálne 18 satelitov (výška cca 23 tisíc kilometrov) a ďalších 8 má pribudnúť postupne v najbližších rokoch. Finálny počet je 30 aktívnych satelitov, no posledné štyri z nich ešte nie sú pre štart bližšie naplánované.

Galileo a smartfóny

Galileo bude pracovať s automobilovými navigáciami, hodinkami a samozrejme aj smartfónmi. Počítať môžeme s vedeckým, armádnym alebo už spomínaným využívaním záchrannými zložkami.

Čo sa týka smartfónov a ich kompatibility, mnohé z nich sú alebo budú so systémom Galileo kompatibilné. Spoločnosť Qualcomm uvádza, že akékoľvek zariadenie s jedným z ich posledných čipsetov si bude rozumieť aj s navigačným systémom Galileo. Ide napríklad o Snapdragon 820, 650, 617 alebo dokonca starší Snapdragon 435. S novým satelitným systémom by sa nemali mať problém stotožniť ani sady z produkcie Intel a MediaTek.

Kompatiblita smartfónov však bude pravdepodobne podmienená aktualizáciou ich firmvéru, ktorú výrobcovia doručia štandardnou cestou OTA rozhrania.

Na videu nižšie môžete vidieť vynesenie 15-teho, 16-teho, 17-teho a 18-teho satelitu na obežnú dráhu nosnou raketou Ariane 5, ktorá odštartovala zo strediska vo francúzskej Guyane.