Úvod Apple iPhone Ľudia sú šialení: Toto je cena, ktorú sú ľudia ochotní zaplatiť za...

Ľudia sú šialení: Toto je cena, ktorú sú ľudia ochotní zaplatiť za nerozbalený Apple iPhone 1. generácie

13

Životy mnohých z nás, vedome či nevedome, menej či viac, ovplyvnil 9. január 2007. Presne vtedy totiž Steve Jobs predstavil vôbec prvý iPhone.

Okamžite sa z neho stal telefón, ktorý chceli všetci. Cena pôvodného modelu sa v USA pri 2-ročnej viazanosti pohybovala v rozmedzí 499 dolárov za 4 GB verziu, resp. 599 dolárov za 8 GB verziu. Na tú dobu poriadne pálky.

Apple nenechal nič na náhodu. Spolu s predstavením iPhonu spustil aj marketingovú kampaň, ktorou hlavnou hviezdou bola určite reklama, kde ste na iPhone mohli vidieť mobilnú verziu The New York Times. Obrovská zmena.

Prvý iPhone však ani náhodou nebol (ani na tú dobu) perfektným zariadením. Jobs sa totiž rozhodol, že ho namiesto 3G vybaví EDGE konektivitou. To znamenalo, že ak ste si veselo surfovali po internete, nedalo sa vám dovolať. Zadný, 2 Mpx fotoaparát nemal automatické zaostrovanie a dokonca ani blesk. Ó, chýbala aj podpora MMS správ. Tak či tak, z iPhonu sa stal obrovský hit, čoho trend pokračuje do dnešného dňa.

Dnes už je prvá verzia tohto ikonického zariadenia zberateľským kúskom. Tí, ktorí si telefón kúpili, no rozhodli sa ho neotvoriť majú doma obrovské bohatstvo. Cena takýchto kúskov sa na eBayi bežne pohybuje na hladine 20 000 dolárov a viac. Ak sa pýtate, kto by to kúpil tak vedzte, že ľudia to kupujú. A to sme si mysleli, že slovenský inzerát na Galaxy Note 7 vo výške 3 500 EUR bol raritou.