Úvod Výrobcovia Investície do výskumu a vývoja v roku 2016. Samsung odsunutý na druhú...

Investície do výskumu a vývoja v roku 2016. Samsung odsunutý na druhú priečku

3

Každej inovácii nielen v technologickom priemysle predchádza kvalitný výskum a vývoj. Ten si vyžaduje nemalé finančné prostriedky, ktoré firmy musia obetovať, pokiaľ chcú napredovať.

Súčasné moderné technológie napredujú obzvlášť rýchlo a požiadavky na kvalitný výskum a vývoj sú tak ešte náročnejšie. Popredné firmy s dosahom na celosvetový trh sa do vývoja investovať neboja.

Dlhodobo je lídrom v inováciách kórejský Samsung, ktorý je povestný tým, že do výskumu a vývoja investuje enormné sumy. Tento rok bol ale trochu prekvapivo odsunutý na druhé miesto. Samsung pátraniu po inováciách a vylepšovaní súčasných technológií venoval v poslednom fiškálnom roku 12,53 miliardy eur.

O približne celú jednu miliardu ho predbehla automobilka Volkswagen. Do čoho nemecké VW investovalo, nevieme, hádať môžeme prípravu na éru elektromobilov. V súčasnosti na svete už ani nie je veľká automobilka, ktorá by nehovorila o vlastnej konkurencii pre Teslu. Zatiaľ ale stále len hovoria. Investície Volkswagenu do výskumu a vývoja sú skoro dvojnásobné oproti japonskej Toyote.

Tretiu priečku v investíciach obsadil Intel, ktorého vynaložené prostriedky boli o jednu miliardu menšie, ako v prípade Samsungu. Ďalej v rebríčku nasleduje spoločnosť Alphabet (matka Google) alebo Microsoft. Softvér (operačné systémy), hardvér (smartfóny, televízory, tablety), cloudové služby, umelá inteligencia…všetky tieto segmenty spájajú inovácie menovaných tech spoločností.

Rebríček zverejnila Európska komisia na základe analýzy dát 2500 svetových spoločností.