Úvod Tlačová správa ESET: Pred Vianocami sú medzi kyberkriminálnikmi hitom kabelky Michael Kors a topánky...

ESET: Pred Vianocami sú medzi kyberkriminálnikmi hitom kabelky Michael Kors a topánky Ugg

2

Bezpečnostná spoločnosť ESET v apríli informovala o nebezpečných webstránkach šíriacich sa cez Facebook, ktoré sa väčšinou Slovákom a Čechom snažili predať podozrivo lacné Ray-Ban okuliare.

Tieto weby však v skutočnosti zbierali informácie o platobných kartách používateľov, ktorí na túto falošnú zľavu vo výške 90 percent naleteli. V predvianočnom období sa útočníci rozhodli zneužiť meno ďalších známych módnych značiek, konkrétne kabeliek Michael Kors, topánok Ugg a sandál Birkenstock. Žiadna z týchto spoločností však nie je tvorcom falošných stránok so zľavami až do výšky 83 percent.

„Tento podvod sa šíri e-mailom alebo cez legitímne Facebook účty, ktoré útočníci hackli buď využitím sociálneho inžinierstva alebo s pomocou škodlivého kódu. Bez súhlasu skutočného majiteľa Facebook konta na jeho profil zazdieľajú fotografie promujúce tento falošný tovar s nereálne nízkymi cenami,“ vysvetľuje Ondrej Kubovič, špecialista na digitálnu bezpečnosť zo spoločnosti ESET. Útočníci teda informáciu o falošnej zľave smerujú na priateľov ľudí, ktorých Facebook profil zneužili. „Cieľom útočníkov sa zdajú byť údaje o platobnej karte a samozrejme aj peniaze obetí, ktoré sa pred Vianocami nechajú nachytať,“ varuje Kubovič. Tieto webové obchody totiž pri spracovávaní platby nepoužívajú šifrovanie, ich majiteľ sa tak napríklad k číslu platobnej karty a osobným údajom vie dostať veľmi jednoducho.

„Predvianočné obdobie predstavuje pre podvodníkov skvelú príležitosť. Ich falošné stránky si totiž ľudia v zhone pri hľadaní vianočných darčekov ľahko zamenia z legitímnymi webstránkami. Na stránkach by si preto mali všímať akékoľvek podozrivé znaky ako napríklad extrémne nízke ceny alebo zľavy, preklepy a gramatické chyby a absenciu SSL certifikátu,“ dodáva Kubovič.

ESET tieto webové obchody u svojich zákazníkov označuje ako stránky s potenciálne nebezpečným obsahom. Do zoznamu patria:

Uggclassicstyle.com

Ugg-sk.com

Uggs.cz

Bk-sale.com

Uggaustraliabox.com

Michaelkorsbuy.com

Shoesfootus.com

Používateľom, ktorí na nich stihli nakúpiť, odporúča ESET zablokovanie platobnej karty použitej na tento nákup a kontaktovanie svojej banky.

ESET_FalosneBirkenstockSandale
ESET_FalosneUggTopanky
ESET_FalosnyMichaelKors
ESET_FB_00
ESET_FB_01
ESET_FB_02