Úvod Elektromobilita Elon Musk neprestáva inovovať. Chystá veľkú aktualizáciu Supercharger nabíjačiek

Elon Musk neprestáva inovovať. Chystá veľkú aktualizáciu Supercharger nabíjačiek

0

Využiteľnosť elektromobilov Tesla je podmienená dostatočne rozšírenou sieťou nabíjacích staníc. Pri dlhších jazdách sa bez kompatibilných nabíjačiek jednoducho nezaobídete.

Tie originálne a v podstate najvýkonnejšie sú známe ako Tesla Supercharger. V súčasnosti ich nájdeme na hlavných ťahoch po celom svete, ale hlavne v USA a v západnej Európe. Sú strategicky rozmiestnené tak, aby ste sa s elektromobilom Tesla dostali do väčšiny obývaných oblastí. Aktuálne ich je spolu rozmiestnených 769 kusov.

Elon Musk na sociálnej sieti Twitter pravidelne informuje o aktuálnych novinkách, ktoré sa týkajú jeho biznisu nielen s elektromobilmi, ale aj raketami Space X či solárnou energiou.

Najnovšie podpichol práve sieť „supernabíjačiek“, ktorej stanice by mohli disponovať výkonom väčším ako 350 kW. Pre porovnanie, väčšina aktuálne existujúcich Supercharger staníc disponuje v priemere výkonom 120 kW.

Tesla

Elon Musk zvykne sľuby a avizované novinky v drvivej väčšine previesť do reálnej podoby. Takto výkonné nabíjačky by elektromobil Tesla nabili na 80 % kapacity za necelých desať minúť. To bolo nakoniec aj cieľom automobilky, s ktorým sa verejnosti zdôverila ešte v roku 2012.

Tesla
Sieť Supercharger staníc v Európe

Počet majiteľov elektromobilov Tesla tento rok rapídne vzrástol a sem tam sa mihnú už aj na našich cestách. Skrátiť dobu nabíjania a rozšíriť sieť nabíjacích staníc je preto nevyhnutné. Superrýchle nabíjanie už nebude po novom roku (1.1.2017) bezplatné.

Ak si po novom roku zakúpite jeden z modelov automobilky, dostanete kredit, ktorý vám zabezpečí nabíjanie postačujúce na prejdenie 1000 míľ, teda približne 1600 kilometrov.

Následný poplatok nemá byť veľký, keďže cieľom automobilky nie je ziskovosť. Poplatok bude slúžiť na pokrytie nákladov, ktoré sú spojené s ďalšou výstavbou a údržbou siete Supercharger staníc. Tie najnovšie dostanú dokonca aj solárne panely. S nabíjaním tak bude pomáhať čistá slnečná energia.