Úvod Konkurencia Apple Apple vyriešil problém so zlou výdržou MacBookov zaujímavo: Odstránil ukazovateľ ostávajúceho času

Apple vyriešil problém so zlou výdržou MacBookov zaujímavo: Odstránil ukazovateľ ostávajúceho času

4
Apple bol pri svojich notebookoch, okrem iného, známy aj tým, že ponúkal perfektnú výdrž batérie, ktorá často prekonala 10 hodín práce, ktorú uvádzal. Aj preto si už používatelia týchto modelov zvykli, že od nich môžu čakať plnohodnotný pracovný deň.

Prekvapenie prišlo s predstavením najnovších modelov pre rok 2016 a 2017. Používatelia ostali zhrození z toho, že im ich drahé notebooky vydržali nabité len 3 či 4 hodiny. Algoritmus, ktorý sa staral o výpočet zostávajúceho času na batérii pritom veľmi nepresne odhadoval, koľko času reálne používateľovi ostáva.

Apple však po preverení stále tvrdí, že s jeho MacBookmi nič nie je. Problém má vytvárať procesor, ktorý sa prepína medzi náročnými a nenáročnými úlohami, ktorý mätie algoritmus vypočítavajúci ostávajúcu kapacitu batérie. Z nech sa totiž neskôr vypočítavala aj predpokladaná výdrž.

Za nižšiu výdrž batérie sa mal podpísať aj proces synchronizácie dát a všetkých účtov zo starého na nové zariadenie. Samozrejme, náročnosť sa mení od užívateľa k užívateľovi, resp. podľa toho, koľko dát a aký typ sa prenáša. To samozrejme zaťažuje procesor a grafický čip čím sa znižuje výdrž a hlavne mätie algoritmus. Ku kalibrácii má dôjsť až po niekoľkých dňoch používania.

Aj napriek tomu však používatelia, ktorí notebook používajú už niekoľko dní hlásia oveľa nižšiu výdrž než v prípade starších modelov. Väčšina sa zhoduje na 8 hodinách, teda o 20% nižšom čase než čo udáva Apple. Aj preto sa pravdepodobne Apple rozhodol odstrániť ukazovateľ ostávajúceho času na batérii, a to aj pri starších modeloch.

Dá sa povedať, že aj toto je jeden spôsob, ako vyriešiť problém svojich zákazníkov.