Úvod Aplikácie Aktualizácie aplikácií budú dátovo menej náročné, miestami aj viac ako o polovicu

Aktualizácie aplikácií budú dátovo menej náročné, miestami aj viac ako o polovicu

0

Poznáte to. Otvoríte obchod Google Play a pred vami sa objaví niekoľko vašich aplikácií, ktoré potrebujú aktualizáciu. Ich počet je často dvojciferný. Pokiaľ teda nemáte zapnuté automatické sťahovanie aktualizácií.

Niektoré aplikácie majú aj viac ako 100 MB a o hrách už ani nehovoríme. Aplikácie sa v minulosti jednoducho aktualizovali tak, že smartfón stiahol celý .apk súbor konkrétnej aplikácie a nainštaloval ju nanovo. Tento proces bol nesmierne dátovo náročný.

Už v tomto roku vývojári Androidu prišli s novinkou. Aktualizačný proces opatrili algoritmom nazývaným BSDiff, ktorý dokázal veľkosť aplikačných súborov znížiť približne o 47 %. Vývojári v úsilí pokračovali a dnes zverejnili ďalší pokrok.

Technológia File-by-File úprav (tzv. patch – wiki) dokáže v priemere znížiť veľkosť aktualizácií o 65 %, pričom sa v niektorých prípadoch podarilo dosiahnuť až 90 % úsporu dát. Obchod Google Play jednoducho vyhodnotí, aký je rozdiel v súboroch medzi vašou aplikáciou nainštalovanou v smartfóne a jej novou verziou v obchode Google Play. Pre potreby aktualizácie Google Play nahradí len konkrétne zastarané súbory aplikácie novými.

Tento proces má aj nevýhody. Síce ušetríme drahocenné dáta, no samotné aktualizácie budú aspoň pre túto chvíľu trvať dlhšie. Aj preto vývojári novinku sprístupnili len pre nastavenie automatických aktualizácií, ktoré prebiehajú v noci. Ráno sa zobudíte a všetky vaše aplikácie budú aktualizované s minimálnou dátovou náročnosťou.

Autori na technológii neustále pracujú a predpokladáme, že neskôr prídu s ešte lepšími nielen dátovými hodnotami, ale aj časovými. V tabuľke nižšie môžete vidieť veľkostný rozdiel medzi vybranými aplikáciami.

aktualizácie