Úvod Zaujímavosti VIDEO: Robot zložil Rubikovu kocku za rekordný čas 0,637 sekundy

VIDEO: Robot zložil Rubikovu kocku za rekordný čas 0,637 sekundy

0

Rubikovu kocku vynašiel v roku 1974 maďarský sochár a architekt Ernő Rubik. Tento mechanický hlavolam sa stal okamžite hitom a hlavne v 80. rokoch sa predával na milióny kusov.

S postupom času sa majitelia Rubikovej kocky začali predbiehať. Čím rýchlejšie ste Rubikovu kocku zložili, tým väčšie uznanie ste získali. Z jej zloženia ale prakticky neplynie žiadny úžitok. Ide len o demonštráciu manuálnej zručnosti v kombinácii s umom.

Rubikova kocka už nie je v súčasnosti tak obľúbená ako kedysi, no stále je predmetom dokazovania schopností nielen ľudí, ale aj moderných počítačových systémov. Najnovší, zatiaľ neoficiálny rekord drží robot s mikroprocesorom výrobcu Infineon.

Robot mal samozrejme oproti ľuďom výhodu v prispôsobenom systéme uchytenia kocky. Mohol s ňou tak pracovať extrémne rýchlo a presne. Akým spôsobom má s kockou manipulovať ale už rozkázal mikroprocesor spomínaného výrobcu. Nejde o „kus kremíka“ vyrobeného špeciálne pre túto príležitosť. Rovnaký mikroprocesor chce spoločnosť ponúkať výrobcom autonómnych automobilov, kde si nájde plnohodnotné uplatnenie.

Zloženie Rubikovej kocky robotom je skutočne rýchle. Až tak, že záber vo videu nižšie musiel byť spomalený 12 krát. Čas zloženia 0,637 sekundy je minimálne pôsobivý.

Pre porovnanie si môžete pozrieť video, v ktorom Rubikovu kocku zložil človek. Išlo o riešiteľa menom Mats Valk a podarilo sa mu to za 4,7 sekundy, čo je rovnako pôsobivé.