Úvod Výrobcovia Google Umelú inteligenciu od Google naučili čítať slová z pier. Stačilo TV vysielanie

Umelú inteligenciu od Google naučili čítať slová z pier. Stačilo TV vysielanie

7

Spoločnosť Google sa vo výskume umelej inteligencie angažuje čoraz intenzívnejšie. Dôkazom toho je aj posledný výskum, ktorý spoločnosť uskutočnila s vedcami z prestížnej univerzity v Oxforde. 

Google umelú inteligenciu vyvíja v rámci divízne známej ako DeepMind. Táto spoločnosť bola založená ešte v roku 2010 vo Veľkej Británii, v roku 2014 ju prevzal Google. Ich neurónová sieť, ktorá čoraz viac pripomína krátkodobú pamäť ľudského mozgu, zvládla ďalšiu zaujímavú úlohu.

Vedci z Oxfordu a inžinieri z Google sa rozhodli, že budú vyvíjať najpokročilejší softvér pre rozpoznávanie a odčítavanie slov z ľudských pier. Na túto znalosť sú odkázaní hlavne nepočujúci, ktorým v kombinácii so znakovou rečou pomáha odčítavanie z pier plnohodnotnejšie komunikovať.

Vedci kapacity neurónovej siete obohatili o tisíce hodín televízneho vysielania. Konkrétne išlo o obsah televízie BBC. Umelá inteligencia na základe analýzy pohybu pier a výrazových črtov tvárí dokázala správne rozpoznať slová s úspešnosťou na úrovni 46,8 %. Na prvý pohľad možno nič moc, no opak je pravdou. Umelá inteligencia bola takmer 4-násobne efektívnejšia ako človek, ktorý sa čítaniu z pier venuje na odbornej úrovni.

umela_inteligencia

Neurónová sieť Google „sledovala“ 5 000 hodín TV záznamu z rôznych relácií BBC. Vo videách sa objavilo 110 000 viet, ktoré obsahovali 17 500 unikátnych slov.

Technológia blízkej budúcnosti teoreticky nepomôže len sluchovo postihnutým, ale nájde si uplatenie aj pri komunikácii s digitálnymi hlasovými asistentmi (Siri, Alexa), alebo môže napríklad sama vytvoriť titulky k filmom a inému obsahu.