Úvod Elektromobilita Tesla Tesla ukázala, čo dokáže. Celý ostrov oslobodila od nafty a nahradila ju...

Tesla ukázala, čo dokáže. Celý ostrov oslobodila od nafty a nahradila ju solárnou energiou

11

Revolučná spoločnosť Tesla len tento týždeň ukončila akvizíciu spoločnosti SolarCity, ktorú kúpila za približne 2,6 miliardy amerických dolárov.

Tesla dnes oznámila úspešné spustenie významného projektu, ktorý je v rámci pohonu na solárnu energiu až nevídaný. Projekt zároveň preveril maximálne schopnosti spoločnosti Tesla, ako aj jej mysliteľov a inžinierov.

Elon Musk si spolu s patričnými úradmi zaumienil, že potreby celého ostrova Ta’u ležiaceho v súostroví Samoa pokryje energia zo slnka. Pre predstavu, ostrov je vulkanického pôvodu, má obdĺžnikový tvar a približnú rozlohu 44 kilometrov štvorcových. Na tomto ostrove žije približne 600 až 700 obyvateľov.

Na prvý pohľad ide o relatívne malý kus zeme, no ten bol ešte v minulom roku odkázaný na energiu z naftových agregátov. Tesla v tomto roku ostrov vybavila solárnymi panelmi, ktoré rozmiestnila tak, aby pracovali čo najefektívnejšie. Konkrétne ide o 5328 panelov SolarCity, ktoré sú doplnené o 60 batérií Tesla.

Solárne kapacity dokážu pokryť takmer 100 % energetických potrieb ostrova. Čistá energia napája miestne podniky, školy, nemocnicu, políciu, stanovište hasičov a v neposlednom rade domácnosti obyvateľov. Zásoba energie vystačí na tri dni bez slnečného svitu. Inak sa dokáže za optimálnych svetelných podmienok naplniť iba za sedem hodín.

Panenskej prírode nafta určite nesvedčí © pinterest.com
Panenskej prírode nafta určite nesvedčí © pinterest.com

Finančná úspora je pritom nevyvrátiteľná. Energia zo slnka nahradí 416 000 litrov nafty, ktorú ostrov spotreboval pri tradičnom napájaní generátormi počas celého roka. Pripočítať musíme aj nemalé náklady na jej prepravu a samozrejme ekologickú záťaž.

Projekt bol financovaný zo zdrojov súostrovia Samoa a amerických úradov. Tento projekt je dobrým a hlavne funkčným príkladom pre všetky ostatné projekty budúcnosti, ktoré by ho chceli nasledovať. Nižšie si môžete pozrieť video, ktoré vám okrem iného ukáže, ako solárne panely a batérie vyzerajú.