Spoločnosť SWAN uviedla pred pár dňami na trh novinku, aplikáciu SWAN GO, ktorá vám umožní mať televízne vysielanie nielen doslova vo vrecku, ale aj na cestách.

Aplikáciu, resp. službu SWAN GO môže používať každý. Netýka sa len existujúcich zákazníkov SWAN-u. Pri 24-mesačnej viazanosti stojí mobilná televízia do vrecka 3,99 € mesačne, pri používaní bez viazanosti si musíte pripraviť jedno euro navyše (4,99 €).

Za tieto peniaze dostanete 33 televíznych staníc, ktoré môžete sledovať na troch od seba nezávislých zariadeniach. Samozrejmosťou je tiež TV archív. Táto doplnková služba stojí 1,99 € mesačne a ponúka 7-dňovú archiváciu programov z celkovo 19-tich kanálov. Do 31.1.2017 ju môžu zákazníci služby SWAN GO používať bezplatne.

Existencia takejto aplikácie a služby nie je náhodná. Operátor SWAN ňou cieli hlavne na mladú generáciu označovanú ako „generácia Y“. Táto generácia je v pohybe, videoobsah často sleduje osamote a hlavne vtedy, kedy chce. Doba, kedy si celá rodina sadla večer k televízoru kvôli filmu alebo seriálu je preč.

Aplikácia SWAN GO je podľa predstaviteľov spoločnosti vylepšenou náhradou za appku SWAN MULTIMEDIA. Má zákazníkom ponúknuť modernú grafiku, rýchly a optimalizovaný chod aj na menej výkonných zariadeniach alebo hlasové vyhľadávanie. Aplikáciu sme samozrejme otestovali.

SWAN GO

SWAN GO sme nainštalovali do staršieho smartfónu Xiaomi Redmi Note 2, do zariadenia Moto Z Play a do Samsungu Galaxy S7 edge. Na každom testovanom zariadení aplikácia skutočne bežala svižne a reagovala promptne bez zaváhaní. Grafický ident tmavofialovej farby oku lahodí a neobťažuje.

Aplikácia je sama o sebe veľmi jednoduchá a neobsahuje žiadne zbytočné prvky. Ak ju spustíte po prvýkrát, zorientujete sa v nej behom skutočne krátkej chvíle. V podstate budete pracovať s troma obrazovkami.

swan_go1
© redakcia

Na prvej nájdete zoznam všetkých televíznych kanálov. Ak na nejaký z nich kliknete, objaví sa pred vami zoznam relácií. Konkrétnu reláciu môžete spustiť okamžite dotykom na ikonu v pravom hornom rohu. K dispozícii je tiež krátky popis konkrétnej relácie a čas, resp. trvanie jej vysielania. Po prerušení sledovania vás appka vyzve, či si nechcete program uložiť do priečinku „rozpozerané“. Ide o druhú obrazovku užívateľského prostredia, kde všetky uložené rozpozerané relácie nájdete.

Tretia obrazovka je venovaná nastaveniam. Nechcenej spotrebe predplatených mobilných dát zabráni aktivácia prehrávania len cez WiFi. V nastaveniach môžete tiež odstrániť dáta z dočasnej pamäte. Najdôležitejším nastavením je predikcia kvality. Vybrať si môžete nízku, strednú alebo vysokú.

swan_go1
© redakcia

Chýbalo nám automatické prispôsobenie kvality prehrávania na základe detekovanej rýchlosti pripojenia. Spoločnosť SWAN však uviedla, že táto funkcia bude do aplikácie pridaná neskôr, v rámci aktualizácie. Skúmali sme, o koľko dát nás sledovanie programov pripraví.

Nastavili sme nízku kvalitu prehrávania a pustili živý prenos jednej zo slovenských spravodajských relácií. Spravodajstvo patrí medzi najsledovanejšie žánre televízií. 30 minút prehrávania na nízkej kvalite spotrebovalo 139 MB dát. Po hodine to bolo 250 MB. Stredná kvalita prehrávania si za pol hodinu vyžiadala 182 MB dát a za hodinu 351 MB. Hodinu sledovania programu na najvyššej možnej kvalite odoberie z vášho dátového balíčka 379 MB dát.

swan_go_4
© redakcia

Dátové odstupy teda nie sú enormné, predsa len pri pohľade na spotrebu dát odporúčame používať WiFi pripojenie. 3G pripojenie zvládalo prehrávať najvyššiu kvalitu bez problémov (mobilná konektivita Telekom). Vyskúšali sme tiež obmedzené 2G pripojenie (edge).

Aplikácii pár sekúnd trvalo, kým sa otvorila a stiahla všetky potrebné dáta pre zobrazenie televízií a ďalších jej možností. Vysoká kvalita prehrávaného videoobsahu v tomto prípade prirodzene nebola na mieste a ani sa nespustila. Video v strednej kvalite sa nám spustilo, no bolo prakticky nesledovateľné. Obraz viac stál ako išiel. Najnižšie nastavenie kvality na tom bolo lepšie. Obraz sa však aj napriek nízkemu nastaveniu zvykol zastaviť. Zážitok zo sledovania rapídne klesá. Pre plnohodnotné používanie aplikácie SWAN GO teda odporúčame minimálne 3G pripojenie a v najlepšom prípade WiFi. Rozdiel v kvalite obrazu môžete vidieť na snímkach obrazovky nižšie.

Nízke nastavenie kvality obrazu
Nízke nastavenie kvality obrazu © redakcia
Stredné nastavenie kvality obrazu
Stredné nastavenie kvality obrazu © redakcia
Vysoké nastavenie kvality obrazu
Vysoké nastavenie kvality obrazu © redakcia

Používateľský komfort zvyšuje možnosť dopozerať program na inom pripojenom zariadení. Ak prerušíte sledovanie programu na smartfóne, môžete pokračovať presne tam, kde ste sledovanie skončili. Napríklad na tablete doma. Kvitujeme podporu pre zariadenie Chromecast. Jednoducho presuniete obraz na televízor alebo monitor.

Podobne jednoduchá je zákaznícka zóna, ktorú nájdete na adrese https://swango.sk. V nej nájdete prehľad o všetkých pripojených zariadeniach, môžete ich zo zoznamu odobrať alebo si poprípade zmeníte osobné údaje týkajúce sa služby. Pri zariadeniach uvidíte dátum aktivácie a dátum posledného spustenia.

swan_go_5
© redakcia

V pravom hornom rohu sme našli ikonu prehrávača, ktorá logicky nabádala k sledovaniu programov aj cez desktopový prehliadač na počítači alebo notebooku. Po kliknutí na ikonu sa nám objavilo upozornenie „Túto stránku pripravujeme“. Škoda. #sadstory.

swan_go_8
© redakcia

Aplikácia SWAN GO, ako aj služba, pracujú veľmi dobre a stabilne. Cena za službu tiež nie je v žiadnom prípade likvidačná, no všetko samozrejme závisí od ekonomických preferencií a požiadaviek každého jedinca. Veríme, že pri prípadnom pridávaní nových funkcií SWAN v aplikácii zachová jednoduchosť a prehľadnosť. Uvítali by sme napríklad nočný režim. Mnohí budú televíziu sledovať práve vo večerných hodinách v tmavšom prostredí, k čomu prispieva aj aktuálne zimné obdobie a skorá tma. Biele podfarbenie používateľského prostredia by bolo fajn zmeniť na čierne. Čierna farba by pristala AMOLED displejom mnohých smartfónov a tabletov.

Službu SWAN GO nájdete na adrese swan.sk a mobilnú aplikáciu v obchode Google Play. Aplikácia je kompatibilná so zariadeniami s OS Android vo verzii 4.0 a vyššej.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.easytv.maxmultimedia“]