Úvod Aplikácie Program Spotify zabíja váš SSD disk: Zapisuje desiatky až stovky gigabajtov dát,...

Program Spotify zabíja váš SSD disk: Zapisuje desiatky až stovky gigabajtov dát, aj keď nič neprehráva

3
Posledných pár mesiacov sa používatelia desktopového klienta Spotify na Macu a PC začali sťažovať. Program má totiž zapisovať obrovské objemy dát na pevné disky, a to denne.

Nahlásenia tejto správy pochádzajú zo samotného diskusného fóra streamovacej spoločnosti, Redditu, ako aj servera Hacker News.

Mnohí si všimli, že program je schopný zapísať desiatky až stovky gigabajtov dát za krátky, niekedy len niekoľkohodinový interval. Samozrejme, zápis tak obrovského objemu dát pre disky nie je dobrou správou. Najviac majú trpieť SSD disky, ktoré už od výroby dokážu zapísať len určitý objem dát.

Až 10 GB zapísaných dát za hodinu

Redaktori servera Ars Technica neskôr spravili vlastnú analýzu. Podľa ich vlastných slov sa im problém podaril replikovať bez väčších problémov. Program nainštalovali na Mac, ako aj na PC, na ktorých zapísal 5 až 10 GB každú jednu hodinu. Program so zápisom pokračoval aj vtedy, keď nič neprehrával. Niekoľko komentujúcich si všimlo, že program cez noc zapísal neskutočných 50 GB dát aj vtedy, keď len bežal na pozadí a nič iné nerobil.

Dobrou správou je, že Spotify o probléme vie a už teraz ponúka novú verziu 1.0.42, ktorá ho opravuje. Ak používate Spotify, aktualizáciu si stiahnite čo najrýchlejšie. Ak neviete, akú verziu momentálne používate, zamierte do nastavení a kliknite na „O Spotify,“ resp. „About Spotify.“