Úvod Novinky Samsung čaká veľká zmena: Akcionári ho chcú kvôli problémom s Note 7...

Samsung čaká veľká zmena: Akcionári ho chcú kvôli problémom s Note 7 rozdeliť na 2 časti

4
Pre Samsung bol rok 2016 jedným z najhorších. Problémy s vybuchujúcim Galaxy Note 7 mu vo vrecku vypálili 6,1 trilión wonovú dieru. Toto akcionárov spoločnosti viedlo k obavám z toho, kto firmu vedie a či sa nedá niečo spraviť aby sa to v budúcnosti neopakovali. Prišli s veľkým plánom. Navrhujú, aby sa firma rozdelila na dve časti. Informoval o tom server Reuters.

Spoločnosť Elliot Management pôsobiaca v New Yorku vlastní 0,6 % spoločnosti Samsung. Práve ona chce docieliť, aby sa juhokórejský gigant rozdelil na dve firmy. Jedna by bola využívaná pre bežné fungovanie, výrobu, navrhovanie a marketing ich produktov, tá druhá by mala na starosti manažment.

Okrem toho táto spoločnosť požaduje, aby Samsung svojim akcionárom vyplatil 26 miliárd dolárov ako špeciálne dividendy.

Samsung zatiaľ o ďalších plánoch mlčí. Jeden z anonymných zdrojov však pre server The Seoul Economic Daily prezradil, že predstavitelia o tom majú vážne uvažovať.

Pre Samsung je to veľmi ťažké rozhodnutie. Momentálne kvôli stagnujúcim predajom spôsobenými Galaxy Note 7 prežíva neisté obdobie či už mimo svojej domovskej krajiny, tak aj vo svete. Okrem toho však v Južnej Kórei čelí vážnemu obvineniu, ktoré môže spôsobiť, že prezident Park Geun-hye môže odstúpiť.

Samsung mal totiž podplatiť dôverníčku prezidenta, slečnu Choi Soon-sil sumou 2,8 miliónov eur, aby u nej získal hlas. Kancelárie technologického giganta už polícia navštívila, pričom mu zhabali dôležité dôkazy.

Ako to so Samsungom nakoniec dopadne je momentálne nejasné.