Úvod Výrobcovia Samsung Samsung zaznamenal výraznejší medziročný pokles predaja smartfónov. Stále je však TOP 1

Samsung zaznamenal výraznejší medziročný pokles predaja smartfónov. Stále je však TOP 1

0

Samsung si udržal pozíciu najväčšieho svetového producenta smartfónov napriek tomu, že zaznamenal najväčší medziročný pokles predaja smartfónov vo svojej histórii. 

Výsledky vychádzajú zo skúmania renomovanej analytickej agentúry spoločnosti Gartner. Samsung v treťom štvrťroku 2016 dodal svojim zákazníkom 71,7 miliónov kusov smartfónov. Pri pohľade na rovnaké obdobie minulého roka zistíme, že vtedy to bolo 83,5 miliónov kusov inteligentných mobilných telefónov.

Trhový podiel tak medziročne v Q3 poklesol z 23,6 % na 19,2 %, čo predstavuje najväčší prepad v histórii spoločnosti. Samotné predaje klesli o 14,6 percent. Za negatívnymi výsledkami musíme v prvom rade vidieť fiasko s phabletom Galaxy Note 7.

Ten však nie je jediným, aj keď najväčším dôvodom. Mnoho používateľov sa čoraz viac prikláňa k lacnejším čínskym výrobcom, z ktorých mnohí dokážu záujemcom ponúknuť za menšie peniaze porovnateľnú kvalitu a používateľský zážitok.

Xiaomi Mi 5 - jeden z veľmi obľúbených čínskych smartfónov
Xiaomi Mi 5 – jeden z veľmi obľúbených čínskych smartfónov

Pokles predaja sa dotkol aj spoločnosti Apple. Apple je druhým najväčším výrobcom smartfónov na svete a jeho predaje medziročne klesli o približne 3 milióny kusov. V Q3 roku 2015 predala spoločnosť Apple 46 miliónov iPhone zariadení, zatiaľ čo v Q3 aktuálneho roku 2016 43 miliónov kusov.

Tretiu priečku obsadil Huawei. Ten dodal v 3. štvrťroku 2016 32,4 miliónov smartfónov, čím si v porovnaní s rovnakým vlaňajším obdobím polepšil o približne 5 miliónov kusov zariadení.

Čo sa týka predajov, najzaujímavejšie je práve aktuálne obdobie 4. štvrťroku. Vianočné sviatky a s nimi spojený nákup darčekov sa dotkne väčšiny výrobcov smartfónov. Medzi vianočnými darčekmi popri knihách a kozmetike figuruje elektronika, vrátane smartfónov. Až po novom roku z analytických výsledkov uvidíme, ktorý z výrobcov vyhral „vianočné predajné preteky.“