Úvod Zaujímavosti Perfektná zbraň proti dronom? Tento kúsok ich dokáže zneškodniť na vzdialenosť 2km

Perfektná zbraň proti dronom? Tento kúsok ich dokáže zneškodniť na vzdialenosť 2km

1

Vo svete s príchodom dronov vznikli aj technológie navrhnuté tak, aby ich zneškodnili. Mali však jeden veľký háčik. Museli ste k nim byť relatívne blízko. To vôbec nie je lákavé, vzhľadom na to, že niektoré drony môžu byť obalené, povedzme trhavinami.

DroneShield, spoločnosť stojaca za novou zbraňou si myslí, že sa to dá aj inak. Nedávno predstavili DroneGun, rušičku, ktorá je schopná prerušiť signál (GPS a GLONASS), ktorý dron využíva pre navigáciu. To všetko zo vzdialenosti 2 kilometrov. Podobne ako iné systémy pre zneškodnenie dronov, ani DroneGun ho nezničí. Namiesto toho ho prinúti pristáť alebo vrátiť sa na miesto, odkiaľ vyletel.

Nejde o najľahšiu zbraň na svete, váži totiž slušných 6 kilogramov. Je však dostatočne prenosná na to, aby sa dala pohodlne využiť v takmer všetkých situáciách. Okrem toho, na jej obsluhu nepotrebujete špeciálny výcvik. Stačí namieriť a je to.

DroneShield však zatiaľ neprešiel všetkými nutnými certifikáciami, aby sme ho mohli používať za „reálnych podmienok“. Ak sa to však zmení, je dosť možné, že ho začnú využívať na letiskách alebo základniach, aby tak ochránili vojakov či civilistov pred hrozbou z explózie.