Úvod Elektromobilita Je to oficiálne! Štát prispeje na kúpu elektromobilu tisíckami eur

Je to oficiálne! Štát prispeje na kúpu elektromobilu tisíckami eur

10

Slovenský štát schválil návrh príspevku na kúpu elektromobilu. Príspevok platí pre bežných občanov, firmy ale aj samosprávu.

Ministerstvo hospodárstva SR včera informovalo o novom projekte, pre ktorý vyčlenilo viac ako 5,2 miliónov eur z peňazí Recyklačného fondu a prostriedkov Zväzu automobilového priemyslu SR.

Na nový automobil s čisto elektrickým pohonom dostane vlastník príspevok 5 000 a v hybridnej kombinácii s doplnkovým spaľovacím motorom 3 000 eur, píše sa v oficiálnom vyhlásení. Zámerom je dostať na cesty viac ekologických, nízkoemisných vozidiel. Tie po ukončení životnosti budú tvoriť základ pre rozvoj nových technológií a spôsobov spracovania starých vozidiel u autorizovaných spracovateľov.

Podmienkou je čisto nové auto

Základnou podmienkou podpory je, aby išlo o nový, dosiaľ neregistrovaný automobil predávaný na Slovensku vo verzii plug-in, teda s batériou dobíjateľnou elektrickou energiou prostredníctvom zásuvky. Záujemcom stačí o príspevok požiadať priamo u predajcu.

„Je to prvý vážny a konkrétny krok na podporu elektromobility na Slovensku. Inšpirovali sme sa známym projektom šrotovného a chceme dostať na naše cesty viac elektromobilov, aby ich počet dosiahol potrebnú kritickú hranicu. Naším cieľom je pomôcť zmeniť módny trend na každodennú realitu.“ – skonštatoval minister hospodárstva Peter Žiga.

Sme radi, že sme spoločne s ministerstvom hospodárstva našli spôsob ako sa posunúť ďalej, podobne ako v mnohých krajinách EÚ,“ – zdôraznil Juraj Sinay, prezident ZAP SR. „Pokiaľ niekto váha, či investovať do kúpy elektromobilu, tento príspevok môže rozhodnúť. Veríme, že táto aktivita pomôže synergicky naštartovať aj o rozšírenie nabíjacej infraštruktúry.“ – dodal Juraj Sinay.

Na Slovensku je v súčasnosti registrovaných len približne tisíc elektromobilov a plug in hybridov. Prekážkou rozšírenia je vysoká cena a niektoré technologické obmedzenia ako napríklad dojazd.

Slovensko je automobilová veľmoc – loptička je teraz  aj na strane predajcov, ktorí môžu rozšíriť ponuku a motivovať zákazníkov aj cenou.“ – upozornil minister hospodárstva.

Podpora kúpy elektromobilov sa začína už dnes, v piatok 11.11. a bude trvať do konca roku 2017, alebo do vyčerpania finančných prostriedkov.

Príspevok sa vyplatí postupne

Podporu môže žiadať občan, podnikateľský subjekt, ale aj mestá a obce. Ide o kategórie M1 (osobné motorové vozidlá) a N1 (malý nákladný automobil do celkovej hmotnosti 3,5t). Priamo pri kúpe vozidla sa však vyplatí len časť príspevku a zvyšok počas ďalších dvoch rokov registrácie. Cieľom je zabrániť špekulatívnemu vývozu za hranice. Podmienkou je preto registrácia vozidla na Slovensku najneskôr do konca roka 2017 na minimálne 24 mesiacov.