Úvod Zaujímavosti Nové označenie microSD kariet prezradí, či sú vhodné pre spúšťanie aplikácií

Nové označenie microSD kariet prezradí, či sú vhodné pre spúšťanie aplikácií

0

Mnohí z nás nedajú na microSD karty dopustiť. Jednoduché a lacné navýšenie internej pamäte smartfónu je pri súčasných objemných súboroch a aplikáciach viac ako vhodné.

Nie každý smartfón disponuje slotom pre microSD karty, no na trhu ich je aj tak nespočetné množstvo. Pokiaľ microSD kartu vo svojom smartfóne používate, určite by ste mali zamerať pozornosť na ich nové označenie.

Okrem kapacity a rýchlostnej triedy na pamäťových microSD kartách pribudne symbol A1. Ide o skratku označenia App Performance Class 1. V jednoduchosti, takto označené karty dokážu rýchlo spúšťať a pracovať s aplikáciami, ktoré sú na nich nainštalované.

Táto informácia je užitočná pre majiteľov smartfónov s OS Android vo verzii 6.0 Marshmallow a vyššej. Od tejto verzie Androidu totižto môžete vloženú pamäťovú microSD kartu premeniť na interné úložisko. Bezproblémovo na ňu teda môžete inštalovať aplikácie a hry.

Pamäťový karta s označením A1 musí spĺňať isté kritériá. Rýchlosť náhodného čítania musí byť aspoň na hodnote IOPS 1500 a vyššej (vstupno-výstupné operácie za sekundu). Minimálna rýchlosť zápisu bola stanovená na IOPS 500 a karta musí ponúkať výkon minimálne na úrovni 10 MB/s.

Dlhšia a kratšia verzia označenia nového štandardu, ktoré nájdeme na pamäťových kartách
Dlhšia a kratšia verzia označenia nového štandardu, ktoré nájdeme na pamäťových kartách

Nie všetky pamäťové karty spĺňajú štandard App Performance Class 1. Mnohé sú skôr zamerané na prácu s obrazovým materiálom, akými sú videá alebo fotografie. Tie nemusia zabezpečiť dostatočnú rýchlosť spúšťania a chod aplikácií, ktoré by ste na takúto kartu nainštalovali.

Štandard App Performance Class 1 je len začiatok. V budúcnosti sa dočkáme aj označenia Class 2 (A2) a zrejme tiež vyšších. Všetko závisí od potrieb trhu a náročnosti budúcich aplikácií.

MicroSD karty s takýmto označením by sa mali na trhu objaviť už v blízkej dobe.