Úvod Zaujímavosti Japonci budujú superpočítač. Má byť najvýkonnejší na svete, no hry si na...

Japonci budujú superpočítač. Má byť najvýkonnejší na svete, no hry si na ňom aj tak nezahrajú

1
Tokio - hlavné mesto Japonska© dfiles.me

Japonci sú síce preslávení aj bohatým herným priemyslom, no ich pripravovaný superpočítač bude slúžiť pre úplne iné účely. Jeho budovanie zadotuje nemalou čiastkou japonská vláda.

Superpočítač bude stáť 175 miliónov dolárov a používať sa bude pri medicínskom výskume, tvorbe softvéru pre automobilový priemysel (autonómne jazdenie) a svoju rolu zohrá tiež robotika.

Počítač za sekundu spracuje 130 petaflopov, čiže viac, ako doterajší najvýkonnejší počítač. Ten vznikol v Číne a spracuje v úvodzovkách len 125 petaflopov. Ide pritom o teoretickú rovinu, pričom reálny výkon sa pohybuje na úrovni 93 petaflopov. (1 petaflop = 1 biliarda výpočtov za sekundu, resp. 1015).

Superpočítač AIBC (AI Bridging Cloud computer) bude dokončený do konca roka 2018. Satoshi Sekiguchi, šéf ústavu pre priemyselnú vedu, výskum a technológie pre BBC uviedol, že podľa ich vedomostí nič rýchlejšieho na svete neexistuje.

Pohľad na kapacity čínskeho superpočítača, ktorý zatiaľ drží výkonnostné prvenstvo © cbc.ca
Pohľad na kapacity čínskeho superpočítača, ktorý zatiaľ drží výkonnostné prvenstvo © cbc.ca

Rôzne domáce technologické spoločnosti si budú môcť kapacity superpočítača prenajímať. Takto výkonné zariadenie ich má odradiť od toho, aby využívali podobné zariadenia amerických spoločností. Na um tiež prichádza zvýšenie konkurencieschopnosti aj voči Číne, ktorej ekonomike sa v posledných rokoch darí. Japonsko sa vďaka tomuto počítaču môže dostať na vrchol v segmente technologických inovácií.

Ak vám bude najbližšie lagovať prehliadač Chrome a budete musieť reštartovať PC, spomeňte si na toto japonské delo.