Úvod Výrobcovia Google Obchod Google Play už nebude fungovať na starých verziách OS Android

Obchod Google Play už nebude fungovať na starých verziách OS Android

2

Obchod Google Play ako hlavný zdroj aplikácií, hier, ale aj hudby, filmov alebo kníh, čaká zmena. Nová verzia s označením 10.2.0 nebude fungovať na starších verziách OS Android.

Oznámili to priamo systémoví vývojári na oficiálnom blogu spoločnosti Google. Z novinky však drvivá väčšina z nás nemusí mať obavy. Vývojári končia s podporou po verziu 2.3 Gingerbread, ktorá je 6 rokov stará.

Na to, aby ste mohli používať obchod Google Play a jeho služby, budete potrebovať zariadenie, ktoré beží minimálne na verzii 4.0.1 Ice Cream Sandwich. Zmeny sa udejú začiatkom roka 2017.

Podľa posledných štatistík, Android vo verzii 2.3 Gingerbread používa približne 1,3 % všetkých aktívnych Android zariadení. Rovnaké číslo patrí aj verzii 4.0.1 Ice Cream Sandwich. Môžeme predpokladať, že s postupom času skončí podpora aj pre túto verziu. Skôr ako o pár mesiacov, resp. o rok to ale nebude.

Android Market - aj takto vyzeral predchodca obchodu Google Play
Android Market – aj takto vyzeral predchodca obchodu Google Play

Vývojári z Google nie sú jediní, ktorí na túto zastaralú verziu platformy zanevreli. Skôr len nasledujú trend. Mnoho rôznych vývojárov popredných aplikácií už dávnejšie túto verziu pri svojich softvérových produktoch nepodporuje. Google bude zároveň môcť svoje vývojárske úsilie viac zamerať na novšie verzie OS Android.

Pokiaľ poznáte niekoho, kto ešte používa zariadenie so 6 rokov starou verziou OS Android, určite ho informujte. Po novom roku môže zostať nemilo prekvapený.