Do redakcie sa nám v posledných dňoch dostalo zariadenie Cubot Max. To spadá do kategórie phabletov, teda smartfónov s poriadne veľkou obrazovkou.

Výrobca Cubot, tak ako mnoho iných jemu podobných výrobcov, útočí na zákazníkov hlavne skvelým pomerom výbavy a parametrov voči cene. Cubot Max nie je výnimka a ak nie ste nároční a inklinujete k veľkým smartfónom, môže vám ulahodiť.

TIP: Cubot Max si môžete kúpiť z tohto overeného obchodu!

Cubot Max: Konštrukcia a dizajn

Cubot Max je vzhľadom na cenovú kategóriu zhotovený z plastu. Zadný kryt je odnímateľný, pričom obopína aj boky zariadenia, čiže nejde len o „vrchnák“ zadnej strany.

Počas testovania konštrukcia pôsobila pevne a nevydávala žiadne nepríjemné zvuky. Pri dlhšom používaní a hlavne častom odnímaní krytu by sa taktiež nemali objaviť. Kryt je upevnený veľmi pevne a pre jeho odňatie potrebuje istú dávku sily.

Konštrukcia
– Materiál: Plast, odnímateľný kryt
– Rozmery: 164,5 x 83,5 x 8,95 mm
– Váha: 203 gramov

V spodnej časti nájdete perforáciu, za ktorou sa ukrýva reproduktor s priemerným podaním zvuku. MicroUSB port pre nabíjanie a 3,5 mm jack si našli miesto v hornej hrane zariadenia. Tlačidlá hlasitosti a zapínania nájdeme tradične na pravej strane. Hlavne ovládače hlasitosti sú položené vzhľadom na veľkosť zariadenia trochu privysoko. Inak sú dobre hmatateľné s dostatočnou odozvou.

© redakcia
© redakcia
Po dizajnovej stránke je Cubot Max hlavne z prednej strany nezaujímavý. Ako prvé si všimnete kapacitné tlačidlá pod displejom, ktoré, žiaľ, nesvietia. Zadná strana je iná. Výrazný vzor s drsným povrchom dopĺňa hrdé logo výrobcu. Smartfón sa vďaka zdrsnenému povrchu drží v ruke s veľkou istotou a nevykĺzne vám z dlaní. Hrany sú pekne oblé a nebudete cítiť žiadnu ostrejšiu odozvu. Čo sa teda celkovej manipulácie týka, nemali sme s ňou žiadny problém. Samozrejme veľké rozmery sú už iná pesnička.
© redakcia
© redakcia

Cubot Max je skutočne veľký, ťažší a určite budete vedieť, že ho máte vo vrecku nohavíc. Niekedy môže dokonca zavadzať. Vyznávači phabletov s tým rátajú, pokiaľ ste skôr naklonení k menším obrazovkám, ruky preč. Cubot vám vyhovovať nebude.

Cubot Max: Displej

Veľký displej s veľkým kompromisom. 6,0-palcová obrazovka je ako stvorená pre sledovanie filmov, videí alebo čítanie textov a článkov bez toho, aby ste museli neustále rolovať prstom po obsahu.

© redakcia
© redakcia

Displej je vyrobený IPS technológiou. Tá ponúka veľmi dobré pozorovacie uhly, kontrastný pomer 1300:1 a priemernú svietivosť. Na priamom slnku sa síce obsah čítať dá, no intuitívne si zrejme budete cloniť rukou. Najväčšou škodou je HD 720p rozlíšenie, a teda počet pixelov na palec na úrovni 245 ppi.

Displej

– Technológia: IPS
– Rozlíšenie: 1280 x 720 pixelov, 245 ppi
– Rozmer: 6,0 palca, pomer k telu 73 %

Displej nie je v žiadnom prípade škaredý alebo zlý. Menšiu jemnosť ale uvidíte na prvý pohľad. Teda hlavne, ak na zariadenie presedláte z 5,5-palcového FHD 1080p AMOLED displeja tak ako my. Pozor, nižšie rozlíšenie ide ruka v ruke s dlhšou výdržou na jedno nabitie. Menej pixelov spotrebuje aj menej energie.

© redakcia
© redakcia

V nastaveniach zároveň nájdete položku MiraVision. Ide o technológiu pre zvýšenie kvality obrazu. Môžete si prispôsobiť farebné podanie, teplotu farieb, ostrosť, kontrast, jas alebo sýtosť. Nastaviť si tiež môžete režim displeja zvlášť pre deň a zvlášť pre noc. Nočné čítanie e-románov vám tak nezožerie oči. Takéto detailné možnosti úprav zobrazovacích schopností obrazovky neposkytujú ani ďaleko drahšie zariadenia.

  Cubot Max: Softvér a výkon

Android 6.0 Marshmallow priamo od výroby a pri štarte možnosť výberu jedného z dvoch spúšťačov. Samozrejme sme zvolili Google Launcher. Ten ponúka dobre známe a intuitívne používateľské prostredie v znamení výzoru čistého Androidu. Celý systém je preložený do slovenčiny až na pár výnimiek, kde sa vám objaví popis položiek v anglickom jazyku. Zväčša ide len o pár nastavení.

TIP: Objednajte si z obchodu TomTop od 27. novembra (nad $50) a získate darček zadarmo!

Výrobca ale systém obohatil o pár funkcií navyše, ktoré sa (chvalabohu) neradia do kategórie predištalovaného balastu. Ide prevažne o rôzne užitočné nastavenia.

Páčil sa nám režim jednej ruky pre obrazovku volaní. Práve kontakt alebo telefónne číslo často potrebujeme vytočiť jednou rukou. Zapnúť alebo vypnúť môžete notifikačnú diódu, ktorá je sama o sebe aj tak nevýrazná. Nachádza sa v pravom hornom rohu nad displejom. V nastaveniach sme našli položku HotKnot, ktorú veľmi, alebo skôr vôbec pri zariadeniach tradičných alebo iných výrobcoch nevidieť.

© redakcia
© redakcia

Ide o konkurenciu NFC technológie. Na svedomí ju má MediaTek a funkcionalita je v podstate rovnaká ako pri NFC. Dve zariadenia s HotKnot technológiou priblížite k sebe a môžete prenášať všemožné údaje a súbory z jedného zariadenia do druhého.

Asi najlepším prídavkom je podpora pre gestá. Veľmi návykové prebudenie smartfónu dvojitým poklepaním po obrazovke, potiahnutím dvoma prstami zmeníte tapetu alebo trojicou prstov zhotovíte snímku obrazovky. Zobrazený kontakt môžete vytočiť len priložením zariadenia k uchu. Možností je pritom ešte viac. Celkovo sme objavili viac ako 12 prispôsobení. Naplánovať si dokonca môžete automatické zapnutie a vypnutie smartfónu.

© redakcia
© redakcia

Cubot Max nie je žiadny šprintér a ani by sme ho nepostavili na štart bodovacích benchmark pretekov. Prostredie je ale vyladené až prekvapivo dobre. Chod je skutočne hladký, nezaznamenali sme žiadne väčšie lagy a trochu dlhšie načítavanie sa dá bez problémov zniesť. To sa týka hlavne náročnejších aplikácií a operácií. V tomto smere sme si spomenuli napríklad na ASUS. Jeho zariadenia sú drahšie, no ich softvér je optimalizovaný citeľne horšie. Badať sa to dalo okamžite už počas prvých chvíľ používania.

Cubot Max nie je stvorený na hranie náročných grafických 3D hier, aj keď si s nimi s potom na čele poradí. Zážitok z hrania však nie je úplne plnohodnotný. Veľká obrazovka a priemerný výkon sa skvele hodia napríklad na návykové vežičkovky alebo iné strategické hry.

Parametre

– Čipset: MediaTek MT6753A
– CPU: osem jadier s taktom 1,3 GHz
– GPU: Mali-T720
– Pamäte: 32 GB + 128 GB microSD, 3 GB RAM

Kvitujeme dostatočnú pamäťovú výbavu. Pod hladký chod prostredia a multitasking sa určite istou mierou podpísala vyššia kapacita operačnej pamäte a 32 GB úložisko pojme dostatok súborov, aplikácií a iných dát. Málo? použiť môžete maximálne 128 GB pamäťovú kartu.

Čipset, osemjadro od MediaTeku, patrí k tým novším kusom kremíka z dielne tohto výrobcu. Nájdeme ho napríklad aj v novinke UMi Diamond. Jeho výkon je podmienený ekonomickejšou dostupnosťou a energetickou náročnosťou. Našincov poteší podpora pre 800 MHz LTE frekvenčné pásmo, ktoré používajú operátori v našej krajine. Dve súčasne aktívne SIM karty sú pri zariadeniach čínskych výrobcov už dlhodobým štandardom.

Cubot Max: Fotoaparát

Keďže sme mali v rukách niekoľko podobne cenovo radených smartfónov, od fotoaparátu sme veľa neočakávali. Kvalitnejší snímač predsa len navýši cenu. Prostriedky by sme radšej investovali do FHD 1080p rozlíšenia ako do fotoaparátu.

Fotoaparáty

– Primárny: 13 Mpx, f/2.0, automatické zaostrovanie, dvojtónový LED blesk
– Video: 1080p – 30 fps
– Sekundárny: 5 Mpx

Napriek tomu dokáže fotoaparát zachytiť obstojné fotografie. Vyhľadávať ale musíte situácie s dostatkom prirodzeného sveta. S ubúdajúcim svetlom kvalita rapídne klesá. Pri miernej tme smartfón rovno odložte do (veľkého) vrecka nohavíc. Fotoaparát dostal do výbavy HDR režim, panorámu, softvérový makeup pre portréty alebo ovládanie gestami. Používateľské prostredie fotoaparátu pripomína smartfóny spred piatich rokov. Škoda.

© redakcia
© redakcia

Pre čo najdokonalejšie zábery jednoducho zhotovíte niekoľko fotografií jedného snímaného objektu a vyberiete tú najlepšiu. Rozdiel môže byť podstatný.

FHD 1080p video by si zaslúžilo sýtejšie farby, o automatickom alebo skôr neautomatickom zaostrovaní nehovoriac. Predná 5 Mpx selfie kamera je základom a povinnosťou aj toho najlacnejšieho smartfónu.

cubot_max_foto
cubot_max_foto1
cubot_max_foto2
cubot_max_foto3
cubot_max_foto7
cubot_max_foto5
cubot_max_foto6
cubot_max_foto4
cubot_max_foto11
cubot_max_foto8
cubot_max_foto9
cubot_max_foto10
cubot_max_foto12

Snímky v galérii sú optimalizované. Pre zobrazenie plnej kvality navštívte -tento odkaz-, ktorý vás presmeruje do cloudu Google Drive.

Cubot Max: Výdrž

4100 mAh batéria, ktorá je navyše odnímateľná, je poriadna elektráreň. Priemerne výkonný čipset a menej náročný, aj keď veľký displej urobili svoje. Počítať môžete s dvojdňovou prevádzkou na jedno nabitie. Ak sa uskromníte a pohráte s nižším jasom, (ne)celé tri dni nebudú problém.

Na druhú stranu, pripravte sa na dlhší čas nabíjania. Už sme si v redakcii tak trochu zvykli na všemožné technológie rýchleho nabíjania od rôznych výrobcov. Cubot Max, žiaľ, žiadnou nedisponuje.

© redakcia
© redakcia

Za desať minút nabíjania sa z 0 % kapacity stala 4 %, za pol hodinku svietilo v notifikačnej zóne 11 % a za hodinu 23 %. Plnú kapacitu dosiahnete za nie menej ako tri hodiny.

Cubot Max: Verdikt

Ako sme už spomínali, Cubot Max je v prvom rade určený používateľom, ktorí majú radi veľké obrazovky. Tí berú na vedomie veľké rozmery aj váhu.

Ak k nim patríte a hľadáte veľký smartfón, ktorý nezablokuje váš bankový účet, Cubot Max je určite zaujímavou voľbou. Displej je veľký a ponúkne obstojné zobrazovacie schopnosti. Nám chýbajúce Full HD rozlíšenie sme nejako prekusli.

Určite by sme vyzdvihli pevnú konštrukciu, poriadnu výdrž na jedno nabitie, plynulý a hladký chod systému. Cena, ktorá sa u zahraničných predajcov pohybuje okolo sumy 130 eur je nekompromisná. Cubot Max sme z balenia vytiahli už s nalepenou ochrannou fóliou na displeji. Keďže lepenie fólií našimi nešikovnými rukami vždy skončilo záplavou bubliniek vzduchu, výrobcovi ďakujeme. Okrem fólie sa v balení nachádzal masívnejší ochranný kryt z mäkkého priehľadného plastu, ktorý mal zosilnené rohy.

© redakcia
© redakcia

S nasadeným krytom je Cubot Max skutočný obor, no nemusíte sa ho báť vziať do terénu. S krytom hravo prežije pád na zem aj z väčšej výšky. Podobné bezpečnostné darčeky by sme radi videli aj v baleniach drahších zariadení tradičných výrobcov. Tieto čínske zvyklosti by si mohli osvojiť.

© redakcia
© redakcia

Cubot Max istotne viac pozitívne prekvapil ako sklamal. Ak hľadáte lacný a veľký smartfón, pričom dokážete akceptovať spomínané kompromisy, smelo do toho. Konkurenciu vidíme v phablete Xiaomi Mi Max. Ten je krajší, ponúka FHD 1080p rozlíšenie displeja a väčšiu batériu. Samotný displej je ešte približne o pol palca väčší, čo je už skutočne dosť. Mi Max nepodporuje 800 MHz frekvenčné pásmo a je samozrejme o niečo drahší.