Úvod Zaujímavosti VIDEO z razie: Takto zatkli hackera, ktorý je zodpovedný za krádež miliónov...

VIDEO z razie: Takto zatkli hackera, ktorý je zodpovedný za krádež miliónov hesiel!

10

Hackeri sú v dnešnej dobe nebezpečnejší, než by sa mohlo zdať. Stačí, ak sa niekomu podarí znefunkčniť obrovský web na pár minút a strata sa okamžite môže počítať na desiatky tisíc eur. Práve preto polícia dbá na to, aby boli takíto ľudia postavení pred súd, a to čím skôr, tým lepšie.

V prípade Jevgenija N. (29) sa tak stalo ešte 5. októbra 2016, keď ho polícia ČR vypátrala v Prahe. Nachádzal sa v jednom z pražských hotelov. Ako server Živě píše, česká polícia na základe zatykača vydaného Interpolom spolupracovala prevažne s FBI.

Útok na LinkedIn z roku 2012 nebol oficiálne potvrdený, ako však agentúra Reuters píše, je veľmi pravdepodobné, že sa tak stalo.

Útočníci v roku 2012 získali vyše 164 miliónov hesiel šifrovaných pomocou SHA1. Hackeri ich však relatívne jednoducho mohli dešifrovať a získať tak prístup ku ktorémukoľvek účtu. Mladík všetky heslá umiestnil na čiernu burzu, kde ich začal predávať. Spoločnosť LinkedIn útok potvrdila až v máji 2016.

Policajné prezídium v ČR sa k celej kauze vyjadrilo takto:

Hľadaný bol zákrokom policajtov natoľko prekvapený, že nekládol žiadny odpor. Hneď po zadržaní sa u muža prejavil kolapsový stav a policajti mu museli okamžite poskytnúť prvú pomoc a nakoniec bol hospitalizovaný v nemocnici. Mestský súd v Prahe rozhodol o vzatí do väzby. O vydanie hackera do USA budú teraz rozhodovať justičné orgány.“