Sociálne siete, softvéroví alebo hardvéroví giganti. Technológie menia svet snáď od praveku, pričom v posledných rokoch sú spojené hlavne s digitalizáciou a internetom.

Ak vás zaujíma, akí ľudia stoja za najúspešnejšími technologickými spoločnosťami a ktorí z nich dokázali zároveň z tech odvetvia vyťažiť najviac peňazí, čítajte ďalej.

Pre zaujímavosť, desiatku najväčších miliardárov charakterizuje niekoľko spoločných faktorov. Všetci sú muži, všetci pochádzajú z USA alebo Číny a každý z nich riadi alebo niekedy riadil spoločnosť, ktorá sa postarala o ich bohatstvo. Majetok daných osôb nezohľadňuje len napríklad hotovosť, ale aj akcie, iné dcérske firmy či podiely v rôznych spoločnostiach. V zozname nájdete známe mená ale aj jedincov, ktorých pravdepodobne nepoznáte. Začnime „najchudobnejším“ z desiatky najväčších technologických miliardárov.

Pony Ma

© ibitimes.com
© ibitimes.com
  • Čisté imanie: 18,2 miliardy dolárov
  • Vek: 44 rokov
  • Krajina: Čína
  • Spoločnosť: Tencent Holdings

Pony Ma bol zo začiatku veľmi šikovný a prvé peniaze zarobil na akciovom trhu. So spolužiakmi z vysokej školy následne založil spoločnosť Tencent. Ich prvým produktom bola komunikačná platforma QQ, ktorá sa stala v Číne v raných začiatkoch online textovej komunikácie akýmsi štandardom.

Nadštandardné príjmy spoločnosti nezostali ležať na účtoch a Pony Ma investoval do spoločností z rôznych odvetví. Ide napríklad o spoločnosť pre distribúciu hudby alebo herné štúdio Riot Games, ktoré stojí za nesmierne populárnym titulom League of Legends.

Michael Dell

© picture-inc.com
© picture-inc.com

Čisté imanie: 18,9 miliardy dolárov
Vek: 51 rokov
Krajina: USA
Spoločnosť: Dell

Už z priezviska tohto pána je vám asi jasné, s čím prerazil. Michael Dell popri štúdiu medicíny na texaskej univerzite v Austine založil spoločnosť PC Ltd. Písal sa rok 1984 a išlo o predchodcu spoločnosti Dell.

Michael následne školu opustil a začal sa venovať počítačovému biznisu naplno. Spoločnosť Dell extrémne rýchlo napredovala. Počítačový biznis bol v tej dobe takpovediac v plienkach. Spoločnosť Dell v súčasnosti zamestnáva viac ako 100 tisíc ľudí a ide o druhú najväčšiu neolejársku spoločnosť v Texase hneď po spoločnosti AT&T.

Steve Ballmer

© news.softpedia.com
© news.softpedia.com

Čisté imanie: 25,9 miliardy dolárov
Vek: 59 rokov
Krajina: USA
Spoločnosť: Microsoft

Steve Ballmer v roku 1980 opustil štúdium na obchodnej škole v Stanforde. Následne sa pridal k svojmu priateľovi Billovi Gatesovi, ktorý ho vo svojej firme Microsoft zamestnal ako obchodného manažéra.

Dostal plat 50 000 dolárov a podiel v spoločnosti. Od roku 2000 do roku 2014 bol výkonným riaditeľom spoločnosti Microsoft, pričom tejto pozícii predchádzala skvelá odborná práca na poste manažéra. V súčasnosti pre Microsoft už nepracuje. Za 2 miliardy kúpil basketbalový tím Los Angeles Clipper a aktuálne operuje v tejto športovej brandži. Basketbal je samozrejme srdcovkou a veľkým koníčkom Steva Ballmera.

Jack Ma

© columnlife.com
© columnlife.com

Čisté imanie: 26,3 miliardy dolárov
Vek: 51 rokov
Krajina: Čína
Spoločnosť: Alibaba

Jack Ma je prezývaný aj ako čínsky Jeff Bezos (o ňom neskôr). Jack Ma založil, vlastí a stále riadi čínsku obdobu giganta Amazon s názvom Alibaba.

Jack Ma je bývalý učiteľ anglického jazyka. Jeho spoločnosť Alibaba v súčasnosti zamestnáva cez 22 tisíc ľudí. Podiel vo firme majú napríklad spoločnosti Yahoo! alebo Softbank.

Sergey Brin

© Business Insider
© Business Insider

Čisté imanie: 36,2 miliardy dolárov
Vek: 42 rokov
Krajina: USA
Spoločnosť: Google

Sergey Brin a Larry Page (tiež figurantom v tomto zozname) založili spoločnosť Google. Udialo sa tak v roku 1998. Založeniu spoločnosti predchádzalo spoločné stretnutie v roku 1995 v Stanforde.

Spoločnosť Google sa od tých čias výrazne zmenila. Množstvo rôznych softvérových, online alebo tiež hardvérových produktov stále stojí na základoch internetového vyhľadávača, ktorý vytvorila spomínaná dvojica v 90. rokoch.

V súčasnosti Sergey Brin pôsobí v materskej spoločnosti Alphabet, kde má na starosti ambiciózne projekty budúcnosti. Ide napríklad o Project Loon, cieľom ktorého je pomocou výškových balónov vysielať internetové pripojenie cez WiFi do odľahlých častí sveta.

Larry Page

© lf-bc.com
© lf-bc.com

Čisté imanie: 37,8 miliardy dolárov
Vek: 42 rokov
Krajina: USA
Spoločnosť: Google

Pravá ruka vyššie spomínanej osobnosti. Larry Page je priamo riaditeľ materskej spoločnosti Alphabet, zatiaľ čo Sergey Brin jej prezidentom. Larry Page je zodpovedný za zložitý algoritmus vyhľadávača Google, na základe ktorého sa napríklad určuje poradie vyhľadávaných stránok.

Larry Page sa stal technologický miliardárom už vo veku 30-tich rokov. Napriek tomu, že už vtedy nemusel pohnúť prstom, stále prinášal a prináša inovácie budúcnosti v technologickom online priemysle.

Larry Ellison

© richesttech.com
© richesttech.com

Čisté imanie: 46,1 miliardy dolárov
Vek: 72 rokov
Krajina: USA
Spoločnosť: Oracle

Technologický veterán, ktorý založil jednu z najväčších softvérových firiem Oracle. Oracle je druhou najväčšou softvérovou firmou po spoločnosti Microsoft. To, že ste o nej možno nepočuli, tkvie v jej klientskej báze. Kým Microsoft pripravuje softvérové produkty hlavne pre bežných ľudí, Oracle sa zameriava na databázový softvér pre podniky a vlády.

Larry Ellison je najlepšie plateným generálnym riaditeľom na svete. Kúpil si napríklad havajský ostrov Lanai a bol blízkym priateľom Steva Jobsa.

Mark Zuckerberg

© theinformation.com
© theinformation.com

Čisté imanie: 46,2 miliardy dolárov
Vek: 31 rokov
Krajina: USA
Spoločnosť: Facebook

Tohto mladíka asi netreba predstavovať. Počas štúdia na Harvarde založil sociálnu sieť The Facebook, z ktorej názvu neskôr vypadol člen The. Jeho manželka nedávno porodila svoje prvé dieťa a Mark sa zaviazal, že 99 % svojho majetku rozdá charite, na dobročinné účely alebo napríklad pre výskum a liečenie rôznych ochorení.

Vzniku sociálnej siete Facebook od jej skorých začiatkoch až po súčasnosť sme sa venovali v samostatnom článku, ktorý nájdete v >tomto odkaze<. Určite tiež odporúčame film Sociálna sieť, ktorý vznikol pod taktovkou špičkového režiséra Davida Finchera.

Jeff Bezos

© forbes.com
© forbes.com

Čisté imanie: 51,2 miliardy dolárov
Vek: 52 rokov
Krajina: USA
Spoločnosť: Amazon

Jeff Bezos sa stal miliardárom preto, lebo uľahčil ľuďom online nakupovanie. Svoje začiatky absolvoval v garáži tak, ako mnohé iné úspešné technologické firmy.

Maloobchodný online biznis začal s knihami a v súčasnosti jeho Amazon ponúka takmer všetko. Dalo by sa povedať, že sa postaral o malú revolúciu v online nakupovaní. S obrovským kapitálom Jeff posúva hranice ďalej. Streamovacia služba Amazon Prime, kúpa novín Washington Post, dodávanie čerstvých potravín AmazonFresh, web biznis v rámci dcéry Amazon Web Services alebo ďalšia malá revolúcia, tentokrát v doručovaní tovaru. Jeff chce tovar dovážať svojim zákazníkom pomocou dronov.

Bill Gates

© lifegate.com
© lifegate.com

Čisté imanie: 89,4 miliardy dolárov
Vek: 60 rokov
Krajina: USA
Spoločnosť: Microsoft

Známy vtip hovorí, že kým si vy ráno umyjete zuby, Bill zarobí na nové Lamborghini. Zakladateľ spoločnosti Microsoft je najbohatším človekom planéty. Post riaditeľa Microsoftu opustil v roku 2000, potom ho nahradil už spomínaný Steve Ballmer.

Bill so svojou ženou Melindou vedú dobročinnú nadáciu a angažuje sa tiež v oblasti výskumu a vývoja zameraného na výrobu a využívanie rôznych zdrojov energií. Cieľom je postupné oslobodenie od využívania fosílnych palív. Bill si myslí, že podstatný prielom v tejto oblasti nastane počas najbližších 15-tich rokov.