Úvod Zariadenia Samsung má špičkový Chromebook. 2K displej a integrované dotykové pero

Samsung má špičkový Chromebook. 2K displej a integrované dotykové pero

0
Chromebooky sa v poslednej dobe dostali do širšieho povedomia hlavne vďaka integrácii obchodu Google Play do operačného systému Chrome OS. 

Chromebooky sa tešia veľkej predajnej obľube prevažne v USA, kde ich Google napríklad tiež rozdáva rôznym školám v rámci projektu vzdelávania. Skôr či neskôr Chromebooky dobyjú aj naše končiny. Praje im hlavne nižšia cena a univerzálnosť.

Nový kúsok do tohto segmentu vyprodukoval Samsung. Pôjde o jeden z tých prémiovejších Chromebookov a zrejme aj jeden z najlepších, aký bol kedy vyrobený.

samsung_chromebook_pro5-1

Samsung Chromebook Pro dostane do výbavy displej s uhlopriečkou 12,3″ a 2K rozlíšením 2400 x 1600 pixelov (pomer strán 3:2). Celé zariadenie bude zhotovené z hliníka a jeho displej sa bude dať otáčať v 360 stupňovom režime. Novinka by mala byť tenká 13,9 milimetra a vážiť bude okolo 1,08 kg.

samsung_chromebook_pro4-1

Zaujímavosťou je integrované dotykové pero PEN (nie S Pen). Predpovedať mu môžeme podobné kreatívne funkcie, akými disponuje S Pen v rámci posledného, žiaľ, už mŕtveho phabletu Galaxy Note 7. Stylus PEN príde vhod hlavne v preklopenej polohe zariadenia, kde bude klávesnica slúžiť ako stojan a vy budete môcť na obrazovku pohodlne „čmárať“.

samsung_chromebook_pro1-1

Čo sa týka výkonu, o ten sa postará šesťjadrový 2 GHz čipset Rockship, 4 GB operačná pamäť RAM a 32 GB interné úložisko. Interná pamäť sa môže zdať malá, no Chromebooky sú zamerané prevažne na prácu online s dôrazom na využívanie cloud služieb. Stále bude k dispozícii slot na pamäťové microSD karty a dokonca dva USB typ C porty. Nechýba 3,5 mm jack.

samsung_chromebook_pro2-1

Kapacita batérie je neznáma, výdrž na jedno nabitie by sa však mala pohybovať na úrovni 10-tich hodín. Cenovka je posadená trochu vyššie, ako sme pri iných Chromebookoch zvyknutí. 499 dolárov, čiže po prepočte 455 eur je stále slušná ponuka vzhľadom na vlastnosti a prevedenie. Samsung Chromebook Pro samozrejme beží na Chrome OS s integrovaným obchodom Google Play.

samsung_chromebook_pro3

Samsung Chromebook Pro sa dal predobjednať u predajcu adorama.com, ten však ponuku medzičasom zo svojich stránok stiahol. Zrejme budeme musieť počkať na oficiálny status dostupnosti, ktorý časom výrobca Samsung zverejní.