Inteligentné dopravné prostriedky poháňané elektrinou nás bavia a fascinujú. Revolučné smart elektromobily Tesla ale nie sú jediné, ktoré svojimi parametrami a vlastnosťami ohurujú.

Progresívna spoločnosť Rimac sa preslávila hlavne vďaka elektromobilu s označením Concept One. Ten svojim výkonom 1088 koní atakuje nielen Teslu Model S, ale tiež exkluzívny hybrid LaFerrari. S avizovanou cenou takmer jeden milión dolárov však zrejme zostane len snom väčšiny automobilových nadšencov.

Chorvátska spoločnosť Rimac sa najnovšie pustila do dvoch kolies. Odhalila novinku – elektrický bicykel s nekompromisnými parametrami a cenou.

© Greyp
© Greyp

Rimac Greyp G12H dostal 3 kWh batériu, s ktorou dokáže na jedno nabitie prejsť až neuveriteľných 240 kilometrov. V podstate bez použitia pedálov. Jeho maximálna rýchlosť je približne 47 kilometrov za hodinu, čo tiež nie je zanedbateľné.

Rimac Greyp G12H nie je prvým modelom výrobcu. Predošlý Greyp G12s mal dojazd približne 120 kilometrov, no vietor vo vlasoch zabezpečila rýchlosť až 70 kilometrov za hodinu. Výrobca dal pri novej generácii prednosť dojazdu pred maximálkou. Tá je stále dostatočná a túto taktiku určite ocenia mnohí potenciálni zákazníci. Väčšina priemerných elektrických bicyklov sa potýka s dojazdom na úrovni niekoľkých desiatok kilometrov.

Rimac Greyp G12H disponuje, podobne ako mnohé smartfóny, snímačom odtlačkov prstov. Stačí priložiť prst s verifikovaným odtlačkom a e-bajk sa „naštartuje“. Teda skôr zapne. Snímač vie rozoznať niekoľko odtlačkov, na základe ktorých dokáže danému používateľovi aktivovať jeho jazdný režim. Bicykel môže používať celá rodina, kolegovia v práci a podobne.

© Greyp
© Greyp

Ak vás dizajn, parametre a punc inovatívnej značky zaujal a z peňaženky už vyťahujete platobnú kartu, zadržte. Zatiaľ nie je známe kedy elektro bicykel oficiálne dorazí na trh. Hovorí sa, že by to malo byť ešte v tomto roku. Studenú sprchu tiež spustí cenovka. Predošlý model G12s sa po prepočte predával za 8500 eur a je jasné, že nová generácia pôjde v rovnakých cenových stopách.

Za tieto peniaze si už môžete v podstate kúpiť auto. Majetných vyznávačov technológií v pohybe predajná suma zrejme neodradí. Najvyšší čas pomaly napísať Ježiškovi.