Úvod Novinky Výrobcovia Qualcomm chystá uvedenie technológie Quick Charge 4.0. Pripravte sa na ešte rýchlejšie...

Qualcomm chystá uvedenie technológie Quick Charge 4.0. Pripravte sa na ešte rýchlejšie nabíjanie

2

Množstvo smartfónov rôznych výrobcov, hlavne z radov vyšších a high-end tried, sa pýši poriadne rýchlym nabíjaním. Asi najznámejšou je technológia Quick Charge.

Túto technológiou vyvinul Qualcomm a je naviazaná na ich procesorové sady, ale aj riadiace obvody napájania. Čipsety od Qualcommu nájdeme v útrobách veľkého počtu smartfónov, počínajúc vrcholovými zariadeniami, ale aj smartfónmi zo strednej triedy.

Poslednou aktuálnou verziou je Quick Charge 3.0. Používať ju môžeme napr. pri smartfónoch Samsung Galaxy S7, HTC 10, Xiaomi Mi5 alebo ďalších. Spolu túto technológiu podporuje dovedna 20 rôznych smartfónov. Ich kompletný zoznam ako aj zoznam kompatibilného príslušenstva nájdete na >tejto adrese< v PDF dokumente.

Technológia Quick Charge 3.0 dokáže nabiť zariadenie 3 – 4-krát rýchlejšie, ako konvenčné nabíjanie. Jej tajomstvo tkvie v INOV funkcii. Ide o inteligentné prispôsobovanie optimálneho napätia počas nabíjania. Táto verzia umožňuje pracovať s napätím medzi 3,2 V – 20 V s krokovaním po 0,2 V.

nexus_6_nabijanie

Už táto súčasná technológia je dostatočne rýchla a používatelia si ju pochvaľujú. Spoločnosť Qualcomm ale plánuje predstaviť jej 4. generáciu, ktorá bude samozrejme zase rýchlejšia. Ide o šalamúnske riešenie, ktorým spoločnosť reaguje na negatívne ohlasy smerujúce k nedostatočnej výdrži smartfónov na jedno nabitie. Ak nevydržia na jedno nabitie viac ako deň, aspoň ich rýchlejšie nabijeme. V kombinácii s rastúcimi kapacitami batérie ide aspoň o nejaké funkčné riešenie v tejto oblasti.

Technológia Quick Charge 4.0 bude predstavená 17. októbra v čínskom Hong Kongu. Maximálny výkon technológie stúpne zo súčasných 18 W na 28 W s krokovaním 0,1 V (v režimoch 5V / 4,7A ~ 5.6A a 9V / 3A).

quick charge 4.0

Ako dlho bude konkrétne trvať nabíjanie s novou verziou Quick Charge 4.0 je momentálne neznáme. Všetko bude závisieť nielen od kapacity batérie a čipsetu, ale aj od regulačných obvodov daného kompatibilného zariadenia. Ak už teraz vieme nabiť 50 – 60 % kapacity batérie smartfónov za 30 minút, nová generácia túto latku určite podlezie. Čím viac, tým lepšie.

Treba však poznamenať, že čím sa kapacita batérie blíži k plnej hodnote nabitia, účinnosť nabíjania klesá a spomaľuje sa. Toto regulovanie bráni prebíjaniu buniek batérie určených pre ukladanie energie, ale bráni aj zvyšovaniu teploty. To, že batéria smartfónu vybuchnúť dokáže sme v posledných týždňoch videli niekoľkokrát.