Úvod Sociálne siete Facebook POZOR: Facebook zaplavili podvodníci. Najskôr sa tvária ako priatelia, potom sa to...

POZOR: Facebook zaplavili podvodníci. Najskôr sa tvária ako priatelia, potom sa to zmení!

6

Facebook je výborným zdrojom čerstvých informácií zo sveta, ako aj z vášho okolia. Zároveň je to však výborné miesto pre rôznych útočníkov, ktorí sa vám snažia ublížiť. Toť najnovší príbeh útočníkov, ktorí sú natoľko drzí, že si s obeťou vypisujú cez Messenger.

Českí používatelia Facebooku, ako aj Slováci žijúci v Českej republike by si mali dať veľký pozor. Sociálnu sieť zaplavili podvodníci, ktorí sa nabúrali do systému Českej sporiteľne. Podarilo sa im to pravdepodobne pomocou vírusu (malvéru) alebo pomocou techniky zvanej phishing.

Pýtajú SMS kľúč

Základom podvodu je už vopred získaný prístup do Internet bankingu obete. Keď to útočníci zvládnu, ostáva im už len jediná úloha. Získať autorizačný SMS kód pre realizáciu platby.

ziadost-preposlania-sms

Podvodníci tvrdia, že s prijatím SMS správy majú problém a preto sa pýtajú či by nemohli využiť telefónne číslo SMS, kam si ho chcú dať poslať. Nič netušiaca obeť im pritom nechcene autorizuje platbu z vlastného účtu.

SMS však v skutočnosti patrí klientovi a jej preposlaním umožní podvodníkovi autorizovať platby zo svojho vlastného účtu,“ vysvetľuje Česká sporiteľňa.

Ak ste sa s niečím takým stretli, správy okamžite ignorujte a bezodkladne informujte vašich známych. Nechceme totiž, aby vám títo prefíkanci ukradli vaše ťažko zarobené peniažky.