Úvod Výrobcovia Nokia Nokia nepracuje na smartfóne ale tablete: Toto ponúkne ich 13,8“ monštrum!

Nokia nepracuje na smartfóne ale tablete: Toto ponúkne ich 13,8“ monštrum!

3
Nokia N1 z roku 2015

To, že značka Nokia sa plánuje vrátiť na trh s novými zariadeniami, už vieme nejaký ten čas. Prvé náznaky smerovali k zariadeniu Nokia D1C, ktoré má bežať pod taktovou OS Android vo verzii 7.0 Nougat.

Informácie boli veľmi strohé, dnes ich máme konečne viac. Prekvapivo z nich vzišlo, že nepôjde o smartfón ale o 13,8 palcový tablet (FHD 1080p displej). Parametre potvrdil testovací štandard GFXbench.

Nokiu D1C má poháňať zatiaľ nešpecifikovaný osemjadrový čipset s taktom jadier na úrovni 1,4 GHz (Snadragon 430?) a grafika Adreno 505. Kapacita operačnej pamäte by sa mala zastaviť na hodnote 3 GB. Fotoaparáty si podelia 16 a 8 Mpx rozlíšenia.

Do konca roka ešte zostávajú slabé tri mesiace a ťažko povedať, či nový tablet stihne prísť na pulty predajní ešte pred vianočným obdobím. Skôr mu predpovedáme uvoľnenie niekedy začiatkom roka 2017.

nokia d1c

Produkcia tabletu nemusí byť krokom do neznáma. Aj keď trh s tabletmi stagnuje, Nokia v tomto segmente už úspech zaznamenala. Na mysli máme model Nokia N1, ktorý začiatkom roka 2015 zaznamenal výrazný trhový úspech. 20 000 kusov tabletu sa vypredalo behom niekoľkých minút a to isté sa stalo aj pri druhej naskladnenej várke zariadení. Tablet bol ale v tom období dostupný len na čínskom trhu. Jeho cena sa vtedy pohybovala okolo sumy 210 eur.

„Nová“ Nokia

Spoločnosť Nokia uzavrela dohodu s výrobcom FIH Mobile. Ide o dcérsku firmu známej technologickej spoločnosti Foxconn Technology. Vzájomné partnerstvo poskytne Nokii dostatočné finančné, technologické, a personálne zázemie na to, aby sme už koncom tohto roka, resp. v začiatkoch roka 2017 uvideli v predajniach Android zariadenia s logom Nokia.

Aj keby chcela prísť Nokia na trh skôr, nemohla. Akvizícia časti spoločnosti Nokia s gigantom Microsoft nedovoľovala v rámci licenčnej zmluvy uviesť na komerčný trh produkt pod značkou Nokia do konca tretieho štvrťroka 2016. Ultimátum však skončilo.