Úvod Zaujímavosti 18-ročný mladík skončil za mrežami: Pripravil kód, ktorý na iPhonoch vytočil záchranné...

18-ročný mladík skončil za mrežami: Pripravil kód, ktorý na iPhonoch vytočil záchranné zložky

1

Zneužitie rôznych chýb v kóde môže mať vážne následky. Svoje o tom vie aj len 18-ročný mladík Meetkumar Hiteshbhai Desai, ktorý skončil za mrežami. Prečo, pýtate sa?

Vďaka svojim vedomostiam ohľadom chýb v JavaScripte dokázal pripraviť škodlivý odkaz, ktorý po kliknutí na iPhonoch volal záchranné zložky (911), a to aj niekoľkokrát.

Operátori záchrannej služby v arizonskom meste Surprise ostali priam v šoku, keď im za jednu hodinu telefón zazvonil približne 100-krát. Detektívom sa telefonáty podarilo vystopovať k jednému tweetu, ktorý odoslal spomínaný mladík.

Javascriptový kód fungoval len na iOS zariadeniach (iPhonoch), pričom po kliknutí na odkaz automaticky vytočil 911. Jedna osoba povedala, že jej telefón po kliknutí na odkaz na 911 zavolal celkom 19-rkát.

Desai polícii povedal, že cez sociálnu sieť chcel len neškodne rozšíriť odkaz, a tým poukázať na chybu v kóde. Neuvedomil si ale, že operátori kvôli nechceným telefonátom mohli zmeškať skutočné volanie o pomoc. Polícii ďalej povedal, že pripravený má aj ďalší link, ktorý nielen, že zavolá na 911, ale aj zamrazí iPhone, ktorý sa potom reštartuje.

Za heroický čin Desaiovi momentálne hrozí väzenie.